Toto s vami urobia pekanové orechy, ak ich budete jesť každý deň

pekanove orechy
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vlašské orechy sú veľmi zdravé, o tom niet najmenších pochýb. Málokto to vie, ale na trhu sú k dispozícii ešte zdravšie orechy, o ktorých sa hovorí príliš zriedkavo.

Ide o orechy… pekanové orechy. Pekanové orechy boli základom stravy Indiánov, pretože poskytovali mnoho cenných živín a navyše zasýtili na dlhé hodiny. Do Európy sa dostali až v 16. storočí vďaka cestovateľovi Álvarovi Núñezovi Cabeza de Vaca, ktorý tiež spoznal ich výnimočné vlastnosti.

Pekanové orechy sú dokonca zdravšie ako povestné vlašské orechy. Táto pochúťka je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov. Chuťovo sú podobné svojim talianskym náprotivkom – je v nich cítiť miernu horkosť, ako aj intenzívnu, takmer maslovú chuť.

Vlastnosti pekanových orechov

Pekanové orechy obsahujú minerálne látky ako zinok, vápnik, fosfor, draslík, meď, horčík a železo, ako aj vitamíny A, C, E, K a B1 (tiamín). Pravidelná konzumácia orechov prispieva k správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému, pretože pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a vďaka vysokému obsahu antioxidantov chránia pred vznikom civilizačných ochorení (napr. rakovina, infarkt myokardu).

Vďaka obsahu horčíka, železa a vitamínu B1 majú výrazný vplyv na nervový systém, podporujú pamäť a koncentráciu a zároveň zmierňujú negatívne účinky stresu, ako je podráždenosť. To však nie je všetko. Pekanové orechy majú vplyv aj na stav pokožky, vlasov a nechtov, vďaka čomu sa oveľa rýchlejšie regenerujú a sú menej náchylné na poškodenie.

Koľko pekanových orechov by ste mali zjesť, aby ste zaznamenali prvé účinky?

Pekanové orechy majú, žiaľ, jednu nevýhodu. Sú mimoriadne kalorické, pretože 100 g obsahuje až 700 kcal. Koľko pekanových orechov by ste mali zjesť, aby ste zaznamenali prvé výsledky? Podľa odborníkov na výživu stačí malá hrsť, t. j. 30 až 50 g orieškov denne.

Najlepšie je jesť ich surové, ako desiatu, medzi jedlami. Možno ich tiež pridávať do ovsených vločiek, šalátov alebo domácich tyčiniek, ale len v prípade, že žiadne zo spomínaných jedál nie je tepelne upravené. Pri pražení alebo pečení strácajú viac ako polovicu svojich cenných živín. Ak držíte redukčnú diétu, nezabudnite orechy zaradiť do svojho denného príjmu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *