Vlašské orechy sú veľmi zdravé, o tom niet najmenších pochýb. Málokto to vie, ale na trhu sú k dispozícii ešte zdravšie orechy, o ktorých sa hovorí príliš zriedkavo.
Ide o orechy… pekanové orechy. Pekanové orechy boli základom stravy Indiánov, pretože poskytovali mnoho cenných živín a navyše zasýtili na dlhé hodiny. Do Európy sa dostali až v 16. storočí vďaka cestovateľovi Álvarovi Núñezovi Cabeza de Vaca, ktorý tiež spoznal ich výnimočné vlastnosti.
Pekanové orechy sú dokonca zdravšie ako povestné vlašské orechy. Táto pochúťka je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov. Chuťovo sú podobné svojim talianskym náprotivkom – je v nich cítiť miernu horkosť, ako aj intenzívnu, takmer maslovú chuť.
Vlastnosti pekanových orechov
Pekanové orechy obsahujú minerálne látky ako zinok, vápnik, fosfor, draslík, meď, horčík a železo, ako aj vitamíny A, C, E, K a B1 (tiamín). Pravidelná konzumácia orechov prispieva k správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému, pretože pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a vďaka vysokému obsahu antioxidantov chránia pred vznikom civilizačných ochorení (napr. rakovina, infarkt myokardu).
Vďaka obsahu horčíka, železa a vitamínu B1 majú výrazný vplyv na nervový systém, podporujú pamäť a koncentráciu a zároveň zmierňujú negatívne účinky stresu, ako je podráždenosť. To však nie je všetko. Pekanové orechy majú vplyv aj na stav pokožky, vlasov a nechtov, vďaka čomu sa oveľa rýchlejšie regenerujú a sú menej náchylné na poškodenie.
Koľko pekanových orechov by ste mali zjesť, aby ste zaznamenali prvé účinky?
Pekanové orechy majú, žiaľ, jednu nevýhodu. Sú mimoriadne kalorické, pretože 100 g obsahuje až 700 kcal. Koľko pekanových orechov by ste mali zjesť, aby ste zaznamenali prvé výsledky? Podľa odborníkov na výživu stačí malá hrsť, t. j. 30 až 50 g orieškov denne.
Najlepšie je jesť ich surové, ako desiatu, medzi jedlami. Možno ich tiež pridávať do ovsených vločiek, šalátov alebo domácich tyčiniek, ale len v prípade, že žiadne zo spomínaných jedál nie je tepelne upravené. Pri pražení alebo pečení strácajú viac ako polovicu svojich cenných živín. Ak držíte redukčnú diétu, nezabudnite orechy zaradiť do svojho denného príjmu.