Pravdepodobne si nezabudnete umyť ruky, kým si vezmete šťavnatý melón, ale stačí to? Na jednej strane sa odporúča umývať všetko ovocie a zeleninu, ale na druhej strane sa stretávame s tvrdou kôrou melóna, ktorú nejeme. A ak ho nejeme, prečo by sme ho mali umývať?
Čo urobíte predtým, ako si odkrojíte kúsok šťavnatého melóna? Pošlete ho na rýchlu sprchu, alebo sa hneď začnete oháňať nožom? Rovnako ako pri banánoch je nevyhnutné kôru ovocia predtým dôkladne umyť. Pozrite sa prečo.
Je potrebné melóny pred konzumáciou umyť?
Platí pravidlo, že je povinné umyť zeleninu aj ovocie s jedlou šupkou a tie, ktoré plánujete olúpať. Vodou by sa teda mali ošetriť nielen jablká alebo hrušky, ale aj banány a melóny. Tento postup súvisí s bezpečnosťou potravín. Znižuje riziko prenosu nečistôt a mikróbov zo šupky do dužiny ovocia.
Treba tiež vedieť, že na šupke melóna sa môžu nachádzať zvyšky pesticídov. Tie nepreniknú do dužiny, ale ak šupku neumyjete, nečistoty na šupke sa prenesú na vaše ruky, nôž alebo tanier a dostanú sa do úst. Je tiež dôležité si uvedomiť, že nečistoty a choroboplodné zárodky sa môžu preniesť z neumytej šupky melóna na jedlú šupku ovocia vedľa nej. Dôležité je, aby sa umývalo aj ekologicky pestované ovocie a zelenina.
Ako správne umývať ovocie?
Hygienik odporúča, aby sa ovocie a zelenina neumývali krátko a povrchovo, ale dôkladne, trením alebo drhnutím ich povrchu pod prúdom tečúcej vody a produkty s odolnejšou, hrubou šupkou možno spariť vriacou vodou alebo vydrhnúť čistou kefou pri umývaní pod tečúcou vodou. Na oplachovanie ovocia a zeleniny možno použiť aj vodu s kuchynskou soľou, citrónovou šťavou, kyselinou citrónovou alebo octom.