Trik, ako skladovať zemiaky až do jari, aby nevyklíčili

zemiaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zaváraniny a kompóty patria k bežným prípravám na zimu, no rovnako dôležité je myslieť aj na zemiaky. Správne uskladnené hľuzy vám zaručia, že zemiaková kaša, lokše či chrumkavé placky budú vždy poruke aj počas najchladnejších dní.

zemiaky

Prečo sa oplatí riešiť skladovanie už na jeseň

Čerstvo vybraté zemiaky sú pevné, bohaté na vitamín C a bez klíčkov. Ak ich však necháte v teple a vlhku, rýchlo zozelenajú, zhorknú a stratia kvalitu. Ideálne im vyhovuje teplota okolo 5–6 °C, sucho a tma – najlepšie v pivnici alebo dobre vetranej komore.

Nízka vlhkosť spomaľuje plesne a predlžuje trvanlivosť. Ak zanedbáte skladovanie na jeseň, môžete prísť o zásoby a v zime budete nútení kupovať nové.

Kľúč k úspechu: chlad, priedušné uloženie a jedno jablko

Zemiaky presypte do drevených debničiek alebo vzdušných košíkov, aby k nim mohol prúdiť vzduch. Poškodené hľuzy vyraďte – rýchlo zhnijú a môžu pokaziť celé množstvo. Skúsení pestovatelia odporúčajú pridať k zemiakom čerstvé jablko. Vylučovaný etylén brzdí klíčenie až osem týždňov. Nezabudnite však jablko každé dva až tri týždne vymeniť.

Tipy pre domácnosti bez pivnice

Ak nemáte pivnicu, uložte menšie množstvo zemiakov k najchladnejšej stene bytu, ďaleko od radiátorov. Pred svetlom ich ochráni papierové vrecko alebo hrubá deka. Vyhnite sa ukladaniu pod drez, kde teplo a para podporujú kazenie, a ani balkón nie je vhodný – kolísanie teplôt spôsobuje praskanie šupky a sladkastú chuť.

Pravidelná kontrola ušetrí sklamanie

Aspoň raz týždenne zásoby prezrite. Ak je hľuza mäkká alebo tmavne pri očkách, okamžite ju použite. Vďaka týmto jednoduchým krokom budete mať kvalitné zemiaky na pyré, lokše či placky počas celej zimy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *