Tu nikdy neskladujte med v kuchyni. Veľa Slovákov to však robí

kvalitny med
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Med je chutný a zdravý produkt, vhodný na dlhodobé skladovanie. Nie každé miesto je však na to vhodné. Wojciech Margowniczy, na internete známy ako Včelár z Wąchocku, navrhuje, kde skladovať med, aby si zachoval svoje vlastnosti.

Mnohí ľudia skladujú med v kuchynských skriniach, pričom si neuvedomujú, že to nie je to správne miesto. Včelár Wojciech Margowniczy sa delí o svoje poznatky o najlepších podmienkach na skladovanie tejto sladkej pochúťky a prezrádza, či je to naozaj nezničiteľný produkt.

Kde skladovať med? Včelár navrhuje

Wojciech Margowniczy, na sociálnych sieťach známy ako Včelár z Wąchocku, vysvetľuje, či je skladovanie medu pri izbovej teplote dobrý nápad. Ukazuje sa, že optimálna teplota pre med je menej ako 18 stupňov Celzia a táto informácia sa často nachádza na etiketách výrobkov. Dvere chladničky, špajza a pivnica sú teda vhodnejším miestom na skladovanie medu ako typická kuchynská skrinka alebo pracovná doska.

Umiestnenie nádoby s medom v skrinke v blízkosti zdroja tepla (napríklad sporáka) je obzvlášť zlý nápad. Skriňa sa môže zahriať od pary z vareného jedla, čo priamo ovplyvňuje kvalitu medu, ktorý sa v nej nachádza. Okrem toho medy ako repkový, zlatobyľový, skorý a viackvetý je dobré uchovávať v chladničke. Tieto produkty môžu pri skladovaní pri izbovej teplote kvasiť. Znížená teplota v chladničke zabraňuje kvaseniu.

Môže sa med pokaziť?

Med sa môže pokaziť, ale stáva sa to len v dvoch prípadoch. Prvým je, keď včelár odstredil med príliš skoro a ten obsahuje príliš veľa vody, čo vedie ku kvaseniu a tvorbe peny a alkoholového zápachu. Druhým prípadom je dlhodobé skladovanie medu v teplých podmienkach. V takom prípade sa v mede vytvára hydroxymetylfurfural – látka, ktorá môže byť zdraviu škodlivá.

Wojciech Margowniczy tiež upozorňuje, že med je suchý produkt (obsah vody je približne 20 %), a preto absorbuje vodu a rôzne pachy z prostredia. Preto, ak si chcete čo najdlhšie vychutnávať chutný med, mali by ste nádobu vždy dobre zaskrutkovať a nikdy neskladujte med otvorený.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Tu nikdy neskladujte med v kuchyni. Veľa Slovákov to však robí”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *