Tvrdý chlieb bude znovu mäkký a čerstvý týmto trikom

chleba chlieb
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chlieb patrí medzi základné potraviny, ktoré sa na našich stoloch objavujú denne, či už ako súčasť raňajok, desiaty alebo ako príloha k hlavným jedlám. Jeho vôňa a chuť sú neodmysliteľné, najmä keď je čerstvo upečený. Avšak chlieb má tendenciu rýchlo tvrdnúť. Aby ste si mohli jeho čerstvosť vychutnať čo najdlhšie, je dôležité vedieť, ako ho správne skladovať a čo robiť, ak už predsa len stvrdne.

Vôňa čerstvého chleba – lákadlo pre zmysly

Vôňa čerstvo upečeného chleba dokáže očariť každého. Pekári už dlhé roky nechávajú svoje dvere otvorené, aby táto vôňa prilákala okoloidúcich. Chlieb sa pečie už stovky rokov a napriek tomu, že sa jeho receptúry menili, zostáva výživným a sýtym pokrmom, ktorý si obľúbili generácie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko o pár hodín zasiahne arktický vzduch. Pripravte sa na prudkú zmenu

Nie je prekvapením, že chlieb chutí najlepšie práve čerstvý. Ak si chcete túto čerstvosť udržať čo najdlhšie, je dôležité ho skladovať na chladnom, suchom mieste, ideálne v chlebníku, ktorý umožňuje cirkuláciu vzduchu. Chlieb tiež môžete zabaliť do bavlnenej utierky, aby sa zabránilo jeho vysychaniu.

Ako rozpekať stvrdnutý chlieb

Aj keď vám chlieb už mierne stvrdne, nemusíte ho hneď vyhadzovať. Existuje jednoduchý trik, ako ho znovu spraviť mäkkým a chrumkavým. Stačí ho jemne pokropiť vodou alebo krátko ponoriť pod tečúcu vodu, položiť na plech a dať piecť do rúry predhriatej na 160 °C na približne 8 až 10 minút. Po vybratí z rúry vás opäť privíta lahodná vôňa čerstvého chleba, ktorý bude chrumkavý zvonka a mäkký zvnútra.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Polícia ukázala, ako zadržala dílera drog. Muž nemal šancu

Tento trik funguje nielen na bochníky, ale aj na rožky či bagety, ktoré môžete ľahko premeniť na čerstvo chrumkavú pochúťku. Ideálny je takto oživený chlieb na raňajky, desiatu či ľahkú večeru.

Využitie starého chleba

Chlieb, ktorý už nestihnete spotrebovať čerstvý, nemusí skončiť v koši. Starý chlieb môžete kreatívne využiť v kuchyni na rôzne spôsoby. Môžete si z neho pripraviť toasty, ktoré sú výborné ako rýchle občerstvenie. Ďalšou možnosťou je opečenie chleba na krutóny, ktoré potom môžete použiť ako doplnok do polievok či šalátov. Starší chlieb je tiež výborný na zahustenie omáčok a gulášov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ukázali Ficove jazvy po streľbe v Handlovej: Takto zranili premiéra

Ak máte radi chrumkavé pochutiny, môžete starý chlieb nakrájať na veľmi tenké plátky, potrieť ich cesnakom a soľou, a následne grilovať. Takto pripravené chlebové lupienky sú skvelým doplnkom k rôznym dipom či polievkam. Kľúčom k úspechu je krájať plátky tenšie ako 2 mm, aby boli po ugrilovaní dostatočne chrumkavé.

V skratke:

Čerstvý chlieb má nezameniteľnú vôňu a chuť, ktorú si môžete udržať správnym skladovaním. Ak chlieb stvrdne, jednoduchým trikom ho znovu rozpečiete na chrumkavý a mäkký. Starý chlieb navyše nemusíte vyhadzovať, ale môžete ho využiť na prípravu chutných jedál, ako sú toasty, krutóny alebo chlebové lupienky.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *