Týždenný zdravý jedálniček na chudnutie: 23. – 29. december 2024

vecera jedlo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak túžite schudnúť a pritom si dopriať chutné a zdravé jedlá, tento týždenný jedálniček je pre vás. Obsahuje jednoduché, cenovo dostupné jedlá s ohľadom na sviatočné obdobie, vrátane zdravšej verzie tradičnej vianočnej večere.

Pondelok, 23. december 2024

Raňajky: Ovsená kaša s banánom a škoricou
Príprava: Do hrnca nalejte 200 ml vody alebo rastlinného mlieka, pridajte 50 g ovsených vločiek a povarte. Po zhustnutí pridajte nakrájaný banán a štipku škorice.

Desiata: Jablko s hrsťou vlašských orechov

Obed: Kuracie prsia na prírodno s pečenými zemiakmi a dusenou zeleninou
Príprava: Kuracie prsia ochuťte bylinkami a opečte na troške olivového oleja. Zemiaky nakrájajte na kúsky, jemne posoľte a pečte pri 200 °C. Pridajte dusenú brokolicu alebo karfiol.

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s lyžičkou medu a štipkou kakaa

Večera: Celozrnný chlieb s avokádovou nátierkou a paradajkou
Príprava: Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte citrónovú šťavu a štipku soli. Natrite na celozrnný chlieb a ozdobte plátkami paradajky.

Utorok, 24. december 2024 – Štedrý deň

Raňajky: Celozrnný chlieb s hummusom a uhorkou
Príprava: Hummus natrite na chlieb, pridajte plátky uhorky a trochu čerstvej bazalky.

Desiata: Pomarančový šalát s kúskami mandlí
Príprava: Olúpte pomaranč, nakrájajte na kúsky a posypte nasekanými mandľami.

Obed: Kapustnica bez klobásy
Príprava: V hrnci povarte kyslú kapustu s kúskami zemiakov, sušenými hríbmi a troškou cesnaku. Dochutťte mletou rascou a bobkovým listom.

Večera: Zdravá verzia vianočnej večere – Pečený pstruh so zemiakovým šalátom
Príprava: Pstruha ochuťte citrónovou šťavou, cesnakom a bylinkami, zabaľte do alobalu a pečte pri 180 °C. Na šalát použite zemiaky, nakrájanú uhorku, jogurt namiesto majonézy, horčicu a trošku soli.

Streda, 25. december 2024 – Prvý sviatok vianočný

Raňajky: Grécky jogurt s granolou a bobuľovým ovocím
Príprava: Do misky vložte grécky jogurt, pridajte granolu a čučoriedky alebo maliny.

Desiata: Hrsť mandlí alebo lieskovcov

Obed: Morčacie mäso na rozmaríne s quinoou a cuketou
Príprava: Morčacie mäso opečte na olivovom oleji s rozmarínom. Quinou uvarte podľa návodu a poduste cuketu na panvici.

Olovrant: Jablko s arašidovým maslom (bez cukru)

Večera: Krémová šošovicová polievka
Príprava: V hrnci povarte červenú šošovicu, mrkvu, cibuľu a cesnak. Po uvarení rozmixujte na hladký krém a pridajte trošku mletej papriky.

Štvrtok, 26. december 2024

Raňajky: Vajíčková omeleta so špenátom
Príprava: Rozšľahajte dve vajcia, pridajte štipku soli a nasekaný špenát. Omeletu opečte na nepriľnavej panvici.

Desiata: Kúsok čerstvého ananásu alebo kiwi

Obed: Ryžové rezance s kuracím mäsom a zeleninou
Príprava: Ryžové rezance namočte podľa návodu. Na panvici osmažte kuracie kúsky, pridajte papriku, mrkvu a sójovú omáčku. Vmiešajte rezance.

Olovrant: Nízkotučný kefír s hrsťou orechov

Večera: Celozrnná tortilla plnená zeleninou a hummusom
Príprava: Tortillu naplňte nakrájanou zeleninou (paprika, uhorka, mrkva) a pridajte hummus.

Piatok, 27. december 2024

Raňajky: Kaša z pšena s jablkom a škoricou
Príprava: Pšeno uvarte vo vode, pridajte nastrúhané jablko, škoricu a lyžičku medu.

Desiata: Hrsť sušeného ovocia (napr. marhule, slivky)

Obed: Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninovým šalátom
Príprava: Kuracie stehná okoreňte a pečte pri 180 °C. Podávajte s varenou ryžou a šalátom z paradajok a uhorky.

Olovrant: Nízkotučný tvaroh s kakaom a vanilkou

Večera: Pečené tofu s rukolovým šalátom
Príprava: Tofu nakrájajte na kocky, okoreňte a pečte v rúre. Podávajte s rukolou, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Sobota, 28. december 2024

Raňajky: Banánový smoothie s ovsenými vločkami
Príprava: Zmixujte banán, ovsené vločky, rastlinné mlieko a štipku škorice.

Desiata: Čerstvá mrkva a kaleráb na chrumkanie

Obed: Losos s pečenou zeleninou
Príprava: Lososa osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte v rúre. Zeleninu (cuketa, paprika, mrkva) nakrájajte na kúsky, posypte bylinkami a upečte spolu s lososom.

Olovrant: Nízkotučný jogurt s ovocím

Večera: Celozrnné cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Príprava: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici pripravte omáčku z paradajok, cesnaku a bazalky.

Nedeľa, 29. december 2024

Raňajky: Celozrnné palacinky s ovocím
Príprava: Zmiešajte celozrnnú múku, mlieko a vajce. Upečte na nepriľnavej panvici a podávajte s ovocím.

Desiata: Mandarínka a hrsť orechov

Obed: Pečené morčacie prsia so sladkými zemiakmi a šalátom
Príprava: Morčacie mäso upečte v rúre s cesnakom a rozmarínom. Sladké zemiaky nakrájajte a pečte s trochou olivového oleja.

Olovrant: Hrsť čučoriedok alebo iného drobného ovocia

Večera: Zeleninová polievka s celozrnným chlebom
Príprava: V hrnci povarte zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), pridajte bylinky a mixujte do jemnej polievky.

Tento jedálniček je ideálny pre tých, ktorí chcú zdravšie stravovanie prepojiť s vianočnou atmosférou. Každé jedlo je jednoduché na prípravu a podporuje chudnutie bez zbytočného stresu. Doprajte si chutné jedlá a cíťte sa skvelo počas celého sviatočného obdobia!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *