Tento plán od pondelka 24. februára 2025 do nedele 2. marca 2025 je navrhnutý tak, aby ste sa stravovali zdravo, lacno a zároveň schudli. Všetky recepty sú jednoduché na prípravu, takže sa s nimi bez problémov popasujú aj menej skúsení kuchári.
Týždenný jedálniček pre zdravé a lacné chudnutie
(24. februára – 2. marca 2025)
Pondelok (24. februára 2025)
- Raňajky: Ovsená kaša s ovocím a orechmi
Príprava: Do hrnca vložte 50 g ovsených vločiek a 200 ml vody alebo mlieka. Varíme do zmäknutia, potom pridáme nakrájaný banán, pár jahôd a posypeme nasekanými orechmi. - Desiata: Jablko a hrsť mandlí
Príprava: Umyte si jablko, nakrájajte ho na kúsky a spolu s mandľami si vychutnajte rýchlu a chutnú desiatu. - Obed: Grilované kuracie prsia s quinoou a zeleninovým šalátom
Príprava: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a grilujeme na panvici s trochou olivového oleja. Medzitým uvaríme 80 g quinoi a pripravíme čerstvý šalát z listovej zeleniny, cherry paradajok a uhorky. - Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom
Príprava: Ošúpeme a nakrájame mrkvu na tenké tyčinky a podávame s domácim hummusom – zmixujte cícer, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. - Večera: Zeleninová polievka s červenou šošovicou
Príprava: Na troche olivového oleja osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú mrkvu, zeler a paradajky, zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme červenú šošovicu. Varíme, kým sa šošovica nezmäkne.
Utorok (25. februára 2025)
- Raňajky: Smoothie bowl so špenátom, banánom, lesným ovocím a chia semienkami
Príprava: V mixéri rozmixujte hrst čerstvého špenátu, banán, hrsť lesného ovocia a 150 ml mandľového mlieka. Výsledok nalejte do misky a posypte chia semienkami. - Desiata: Nízkotučný jogurt s medom a orechmi
Príprava: Do misky nalejte nízkotučný jogurt, pridajte lyžičku medu a posypte nasekanými orechmi. - Obed: Celozrnná cestovina s brokolicou, cherry paradajkami a ľahkým pestom
Príprava: Uvarte celozrnnú cestovinu podľa návodu. Medzitým poduste brokolicu a cherry paradajky, potom zmiešajte s trochou ľahkého pesta. - Olovrant: Uhorka a paprikové plátky s cottage syrom
Príprava: Nakrájajte uhorku a papriku na tenké plátky a podávajte s cottage syrom. - Večera: Pečené tofu s dusenou zeleninou a hnedou ryžou
Príprava: Nakrájajte tofu na kocky, marinujte v sójovej omáčke a pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Podávajte s dusenou zeleninou (brokolica, mrkva, paprika) a uvarenou hnedou ryžou.
Streda (26. februára 2025)
- Raňajky: Tvaroh s ovocím a celozrnným toastom
Príprava: Zmiešajte nízkotučný tvaroh s čerstvým ovocím, ako sú jahody alebo čučoriedky, a podávajte s kúskom celozrnného toastu. - Desiata: Hrozno a hrsť vlašských orechov
Príprava: Umyte si hrozno a spolu s hrsťou vlašských orechov ho ideálne zjedzte ako osviežujúcu desiatu. - Obed: Dusená ryža s červenou fazuľou, kukuricou a paprikou
Príprava: Uvarte ryžu a zmiešajte ju s prepláchnutou konzervovanou červenou fazuľou, kukuricou a nakrájanou paprikou. Dochutíme soľou a čiernym korením. - Olovrant: Celozrnný chlieb s avokádom
Príprava: Rozmačkajte zrelé avokádo, pridajte štipku soli, citrónovú šťavu a natrite na plátok celozrnného chleba. - Večera: Cuketové placky s jogurtovým dipom
Príprava: Nastrúhajte cuketu, zmiešajte s vajcom, celozrnnou múkou, soľou a korením. Formujte malé placky a opečte ich na panvici. Na dip zmiešajte nízkotučný jogurt, prelisovaný cesnak a čerstvé bylinky.
Štvrtok (27. februára 2025)
- Raňajky: Quinoa kaša s jablkom, škoricou a orechmi
Príprava: Uvarte quinou vo vode, pridajte nakrájané jablko, škoricu a nasekané orechy. - Desiata: Ovocný šalát s kiwi, pomarančom a jablkom
Príprava: Nakrájajte ovocie na kocky, premiešajte a vychutnajte si svieži ovocný šalát. - Obed: Pečené morčacie prsia s celozrnnou ryžou a zeleninou
Príprava: Morčacie prsia osolíme, okoreníme a pečieme v rúre pri 180 °C približne 25 minút. Súčasne uvaríme celozrnnú ryžu a pripravíme dusenú zeleninu podľa vlastného výberu. - Olovrant: Mrkvové a zelerové tyčinky s hummusom
Príprava: Nakrájajte mrkvu a zeler na tyčinky, ktoré podávajte s domácim hummusom. - Večera: Zeleninový krém s toastom
Príprava: Uvarte nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky) do mäkka a rozmixujte ju na hladký krém. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami a podávame s kúskom celozrnného toastu.
Piatok (28. februára 2025)
- Raňajky: Smoothie z banánu, špenátu a mandľového mlieka
Príprava: V mixéri zmixujte banán, hrst špenátu, obľúbené ovocie a mandľové mlieko, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. - Desiata: Hrsť orechov a sušené ovocie
Príprava: Zmiešajte si orechy a sušené ovocie, ideálnu rýchlu a energiu dodávajúcu desiatu. - Obed: Celozrnná ryža s fazuľami, avokádom a čerstvou zeleninou
Príprava: Uvarte celozrnnú ryžu a zmiešajte ju s konzervovanými fazuľami, nakrájaným avokádom, paradajkami a uhorkou. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. - Olovrant: Nízkotučný tvaroh s bylinkami a uhorkou
Príprava: Zmiešajte nízkotučný tvaroh s nasekanými čerstvými bylinkami a pridajte nakrájanú uhorku. - Večera: Grilované kuracie prsia so zeleninou
Príprava: Kuracie prsia marinujte v bylinkách a citrónovej šťave, následne ich grilujte na panvici alebo grile. Podávajte s grilovanou zeleninou – cuketou, paprikou či baklažánom.
Sobota (1. marca 2025)
- Raňajky: Omeleta so špenátom, paradajkami a celozrnným toastom
Príprava: Rozšľahajte vajcia, pridajte nasekaný čerstvý špenát a nakrájané paradajky. Omeletu opečte na panvici a podávajte s kúskom celozrnného toastu. - Desiata: Ovocný smoothie s jablkom, pomarančom a mrkvou
Príprava: V mixéri zmixujte jablko, pomaranč a mrkvu s trochou vody alebo pomarančového džúsu. - Obed: Celozrnná pizza s tenkým cestom, čerstvou zeleninou a ľahkým syrom
Príprava: Rozvaľkajte celozrnné cesto, natrite ho rajčinovou omáčkou, pridajte nakrájanú zeleninu (papriku, paradajky, špenát) a posypte ľahkým syrom. Pečte v rúre 15–20 minút. - Olovrant: Zeleninový šalát s ľahkým dressingom
Príprava: Zmiešajte čerstvú zeleninu – uhorku, paradajky, papriku a listový šalát. Prelejte dressingom z citrónovej šťavy a olivového oleja. - Večera: Dusená zelenina s tofu a celozrnnými nudľami
Príprava: Na panvici orestujte kocky tofu, pridajte mix dusenej zeleniny (brokolica, mrkva, paprika) a vmiešajte uvarené celozrnné nudle. Dochutíme sójovou omáčkou a trochou zázvoru.
Nedeľa (2. marca 2025)
- Raňajky: Pohankové palacinky s čerstvým ovocím a medom
Príprava: Zmiešajte pohankovú múku s vajcami a mandľovým mliekom na hladké cesto. Opečte tenké palacinky a podávajte ich s nakrájaným ovocím a troškou medu. - Desiata: Cottage cheese s bylinkami a rajčičkom
Príprava: Zmiešajte cottage cheese s nasekanými bylinkami a pridajte malé kúsky čerstvého rajčička. - Obed: Dusená morčacia roláda s quinoou a parenou zeleninou
Príprava: Na tenké plátky morčacieho mäsa zabaľte listovú zeleninu, zrolujte a dusíme do mäkka. Podávajte s uvarenou quinoou a parenou zeleninou podľa chuti. - Olovrant: Smoothie s bobuľovým ovocím, jogurtom a ľanovými semienkami
Príprava: V mixéri zmixujte bobuľové ovocie s nízkotučným jogurtom a pridajte lyžicu ľanových semienok. - Večera: Zeleninové rizoto s hnedou ryžou a parmezánom
Príprava: Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú zeleninu (papriku, cuketu, hrášok) a uvarenú hnedú ryžu. Na záver posypte strúhaným parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou.
Záver
Tento jedálniček ponúka pestrú paletu zdravých, chutných a cenovo dostupných receptov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele v chudnutí a zároveň poskytnú dostatok energie na celý deň. Každý recept je navrhnutý jednoducho, takže aj menej skúsení kuchári zvládnu jeho prípravu. Nezabudnite dodržiavať pravidelný pitný režim a kombinovať zdravé stravovanie s pravidelným pohybom. Prajeme vám veľa úspechov na ceste k lepšiemu zdraviu!