Ukrajinka ukázala trik s vajíčkami. Surové ich natiera olejom a potom

vajcia

Máte doma niekoľko desiatok vajec a neviete, čo s nimi? Predĺžte ich životnosť pomocou tradičných aj menej obvyklých trikov a udržte ich doma čerstvé čo najdlhšie.

Veľa vajec a čo s nimi

Cena vajec v obchodoch raketovo stúpa a ani predajcovia na trhoch, ani súkromní chovatelia sliepok nezaostávajú. Ak teda narazíte na vajcia za výhodnú cenu, určite sa oplatí vziať si ich naraz čo najviac – aj plato alebo dve. Potom je tu však otázka, ako vajcia uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie.

Samozrejme, ideálne je skladovať ich na chladnom mieste – napríklad v chladničke alebo v chladiarni či pivnici.

Babičkina rada? Používajte olej

Možno si to ešte pamätáte od svojich starých mám. Vajíčka umyli, osušili a potom ich potreli rastlinným olejom. Tento jednoduchý postup udrží vajcia oveľa dlhšie čerstvé a budete ich môcť použiť aj o niekoľko týždňov neskôr.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Priložte si túto zeleninu na boľavé kĺby na toľkoto minút a zbavíte sa bolesti

Pohár na vodu

Ak pracujete v stavebníctve, pravdepodobne poznáte vodné sklo. Ide o výrobok, ktorý sa pridáva do betónu, aby rýchlejšie tuhol. Aj keď sa to môže zdať zvláštne, vodné sklo dokáže udržať vajcia čerstvé celé mesiace. Jednoducho ich vložíte do tohto roztoku a necháte ho, aby sa nepokazili. Vodné sklo upchá póry v škrupinách a udrží vajcia chránené pred silami prírody.

Varte a jedzte

Najmä v dávnych časoch bolo zvykom variť prebytočné vajcia natvrdo. V tomto stave vydržia niekoľko týždňov a môžete ich postupne konzumovať. Či už si ich dáte každý deň na desiatu, alebo ich použijete na prípravu obľúbených nátierok či pridáte do polievok alebo omáčok (vajcia uvarené natvrdo sú napríklad skvelé v kulajde a pravdepodobne ste ich jedli s kôprom!)

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Skoro každý si takto vypláchne zuby po čistení. Je to však veľká chyba

Ak chcete byť modernejší, môžete si vajíčka zamraziť. Škrupiny však v mrazničke popraskajú, preto je dôležité ich najprv rozbiť a do vrecúšok, škatuliek alebo nádob presunúť len bielky a žĺtky. Ak chcete ich trvanlivosť ešte viac predĺžiť, pred zmrazením ich mierne osoľte (potom ich však logicky nebudete môcť použiť do sladkých dezertov).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *