Upečte si zdravé koláče bez múky a cukru. Vianoce môžu byť aj zdravé

kolace
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vianoce sú neodmysliteľne spojené s vôňou čerstvo upečených koláčikov, ktoré sa stali symbolom sviatočného pohodlia a rodinnej atmosféry.

Hoci tradičné dobroty ako vanilkové rožky či linecké pečivo zostávajú stálicou, čoraz viac ľudí túži po inováciách na svojom sviatočnom stole.

Tento rok môžete prekvapiť svojich blízkych a zároveň uspokojiť rôzne stravovacie potreby – pripravte bezlepkové, zdravšie a rovnako chutné alternatívy.

Experimentujte s múkami: ryžová, mandľová a kukuričná

Využitie netradičných múk, ako sú ryžová, mandľová či kukuričná, nielenže obohatí vaše pečenie o nové chute, ale zároveň vyhovuje ľuďom s intoleranciou lepku.

Tieto múky sú ľahko stráviteľné a zabezpečia, že si vaše koláčiky môžu bez obáv vychutnať aj tí, ktorí sa lepku musia vyhýbať.

Recepty, ktoré si zamilujete

1. Matcha sušienky z ryžovej múky

Tieto štýlové zelené sušienky sú nielen vizuálne pútavé, ale aj mimoriadne lahodné. Matcha im dodáva jemnú chuť a vôňu, pričom ich príprava je rýchla a jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 280 g ryžovej múky
  • 4 ČL matcha prášku
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 g javorového sirupu
  • 100 g kokosového oleja
  • 1 vajce

Postup:
Zmiešajte suché ingrediencie, pridajte mokré a vypracujte hladké cesto. Rozvaľkajte ho na 1/2 cm hrubú placku, vykrajujte tvary a pečte 10 minút pri 180 °C. Hotové sušienky môžete obaliť v čokoláde alebo posypať trochou matcha.

2. Čokoládovo-mandľové sušienky

Tieto jednoduché sušienky si vystačia len so štyrmi základnými ingredienciami, no výsledok vás prekvapí svojou intenzívnou chuťou.

Ingrediencie:

  • 90 g mandľovej múky
  • 40 g kakaa
  • 3-4 PL xylitolu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1/4 šálky vody

Postup:
Spojte suché suroviny, pridajte vodu a vytvorte cesto. Tvarujte malé kopčeky a pečte 12-14 minút pri 180 °C. Pred pečením môžete do každého kúska pridať džem či mandľu pre extra chuť.

3. Citrónovo-mandľové guľky

Pre milovníkov osviežujúcich chutí sú tu guľky s citrónovou arómou, ktoré môžete ľubovoľne ozdobiť.

Ingrediencie:

  • 220 g mandľovej múky
  • 80 g sladidla
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • sneh z 2 bielkov
  • štipka sódy bikarbóny

Postup:
Spojte všetky ingrediencie, vytvarujte guľky a obaľte ich v orechoch, kokose alebo cukre. Pečte 15 minút pri 160 °C.

4. Mramorové rezy z kukuričnej múky

Tieto originálne koláčiky upútajú nielen chuťou, ale aj atraktívnym vzhľadom.

Ingrediencie:

  • 65 g masla
  • 35 g xylitolu
  • 60 g kukuričnej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 30 g ryžovej múky
  • 10 g kakaa

Postup:
Vypracujte cesto, časť zafarbite kakaom a spojte ho so svetlým cestom. Vytvorte valčeky, ktoré nechajte vychladiť, a nakrájajte na plátky. Pečte 10 minút pri 160 °C.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *