Urobte test s vodou, či ste kúpili pravý alebo falošný med v obchode

med
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zlatistý lesk, vôňa leta a sľub zdravia – to všetko si predstavujeme, keď siahneme po pohári medu. Skutočnosť však často klame.

med

Na pultoch slovenských obchodov sa objavuje čoraz viac lacných náhrad, ktoré s prácou včiel nemajú veľa spoločné. Takéto „medy“ bývajú dosladzované glukózovo-fruktózovým sirupom, zafarbené karamelom a lákajú nízkou cenou.

Výroba pravého včelieho medu je zdĺhavý a náročný proces, ktorý si vyžaduje týždne práce včiel a zrenie v úli. Preto je drahší. Falšovatelia sa však snažia rýchlo zarobiť a nahrádzajú prírodný produkt lacnými zmesami. Takéto napodobeniny neobsahujú enzýmy, peľ ani antioxidanty, ktoré robia med zdraviu prospešným. Navyše môžu mať vyšší glykemický index než samotný cukor, čo vedie k mylnému dojmu, že med „priberá“ viac než biely cukor. Jednoduché pravidlo znie: ak med stojí menej než cukor, pravdepodobne nie je pravý.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Toto je najhorší olej, aký si na Slovensku môžete kúpiť. Vedie k ateroskleróze a obezite

Päť jednoduchých trikov, ako doma spoznať falošný med

Na odhalenie podvodu netreba laboratórium. Vyskúšajte tieto overené metódy:

  • Test s vodou: Pravý med klesne na dno pohára a nemieša sa s vodou. Falošný sa okamžite rozpustí.
  • Test nite: Pri pomalom liatí z lyžičky vytvára súvislú niť a na tanieri kužeľovitý tvar. Napodobenina sa rozleje do strán.
  • Test na papierovej utierke: Kvapka pravého medu zostane na povrchu. Falošný vsiakne a zanechá mokrú škvrnu.
  • Test plameňa: Namáčaná zápalka v pravom mede horí. Ak zhasne a syčí, ide o zriedený sirup.
  • Krystalizácia: Pravý med po čase tuhne. Ak je aj po mesiacoch dokonale tekutý, je to podozrivé.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Po tomto už nikdy vodu z mozzarelly nevylejete. Málo ľudí vie, čo všetko obsahuje

Nakupujte rozumne: Čítajte etikety a podporte slovenských včelárov

Pred vložením pohára do košíka skontrolujte etiketu – zloženie by malo obsahovať iba „včelí med“. Pozor na označenie „zmes medov z EÚ a mimo EÚ“ – zvyčajne ide o lacný dovoz. Zvážte aj hmotnosť: liter pravého medu váži viac ako 1,3 kg. Ľahší výrobok môže byť riedený.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Takto to nikdy nerobte s panvicou. Chybu robí veľa Slovákov

Najistejšou voľbou je kúpa priamo od slovenských včelárov. Získate kvalitný med a zároveň podporíte domácich producentov. Po otvorení skladujte med pri izbovej teplote, v uzavretej nádobe a mimo priameho svetla. Chladnička síce urýchli kryštalizáciu, no nepoškodí jeho kvalitu.

Objavili sa vo vašom mede kryštáliky alebo biely povlak? Je to dobré znamenie! Pohár stačí jemne zohriať vo vodnom kúpeli do 40 °C, aby opäť získal tekutú konzistenciu. Vyššie teploty by zničili cenné enzýmy.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *