Vedeli ste, že voda, ktorá sa už raz prevarila, by sa nemala variť znova? Vždy skúste vyliať zvyšok vody a uvariť novú vodu. Pozrite sa prečo.
Ak do malého množstva vody v kanvici len prilejete vodu, alebo vodu uvaríte, potom na ňu zabudnete a vychladnutú vodu znovu uvaríte, nie je to pre vás dobré. Nie je to dobré pre vaše telo ani pre vaše zdravie.
Zmena zloženia vody
Pri varení vody sa mení jej zloženie. Z vody zmiznú prchavé látky a plyny. Z týchto dôvodov je dobré piť prevarenú vodu. Prevarenie dokonale destilovanej deionizovanej vody nie je na škodu. Prírodná voda však obsahuje rozpustené minerálne látky a plyny. Ak takúto vodu varíte príliš dlho alebo ju varíte opakovane, chemické zlúčeniny v nej sa nevhodným spôsobom menia.
Nebezpečné látky
Okrem toho sa vo vode pri opakovanom preváraní hromadia nebezpečné látky. Po opätovnom prevarení vody sa zlúčeniny hromadia a zvyšuje sa riziko konzumácie nebezpečných chemických látok. Medzi škodlivé látky patrí arzén, fluorid, dusičnany atď. Ak sa nahromadia, môžu byť škodlivé aj zdravé minerálne látky. Pri konzumácii veľkého množstva soli a vápnika sa tvoria obličkové a žlčníkové kamene.
Škodlivé účinky opakovane prevarenej vody
Ak sú dusičnany pri preváraní vody vystavené vysokým teplotám, stávajú sa vysoko toxickými a menia sa na karcinogénne látky nazývané nitrozamíny. Sú spojené s leukémiou, rakovinou konečníka, močového mechúra, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva, pažeráka, vaječníkov a štítnej žľazy. Fluorid môže byť nebezpečný, napriek tomu sa pridáva do vody. Podľa vedcov z Harvardovej univerzity má fluorid vo vodných zdrojoch škodlivé účinky a ovplyvňuje neurologický a kognitívny vývoj detí.
Pozor na opakovane prevarenú vodu
Dlhodobé hromadenie arzénu spôsobuje intoxikáciu arzénom a má za následok kardiovaskulárne ochorenia, neplodnosť, vývojové poruchy, neurologické problémy a rakovinu. Svetová zdravotnícka organizácia WHO uvádza, že pitná voda predstavuje najväčšiu hrozbu pre zdravie, pretože obsahuje arzén, aj keď len v nepatrných množstvách. Preto sa na prípravu horúcich nápojov vždy snažte používať čerstvú vodu.
Jedno slovo „ovce“, to nema smysl reagovat, ale mi to neda…..tak reaguji😀
autor teto informacni dokonalosti musi vlastnit papiry na hlavu….
Môžem sa opýtať ake zlúčeniny a aké nežiaduce chemické látky sú vo vode? Odkiaľ sa tam vzali a ak je táto voda teda kontaminovana, z akého dôvodu je vo vodovodnom potrubí a kto to vôbec povolil ktorá inštitúcia, že môžeme takúto vodu piť ? Kto garantuje že máme pitnú NEZAVADNU vodu ??? Ďakujem za rozumné odpovede.
Jasné, už neviete ako ľudom nahnať strach a donútiť ich minúť posledné peniaze aby kupovali tú istú vodu, akurát balenú aby sa nahrabal zas nejaký „chudák“ čo už tak nevie čo s peniazmi. Fuj. Hanbite sa.
A co potom take Pho bo, ktore sa vari aj 10 hodin….
Komu v redakcii preskočilo?!? Uvarím si polievku, omáčku k mäsu a pod., keď je toho veľa zostatok dám do mrazáku… Prečo by som to mal vyhadzovať??? Zohrejeme a zjem – BEZ AKÝCHKOĽVEK NEGATÍVNYCH ZMIEN V OBSAHU !!!