Už raz prevarenú vodu nesmiete znovu prevariť a použiť. Toto je dôvod

uvarena voda 800x500 1

Vedeli ste, že voda, ktorá sa už raz prevarila, by sa nemala variť znova? Vždy skúste vyliať zvyšok vody a uvariť novú vodu. Pozrite sa prečo.

Ak do malého množstva vody v kanvici len prilejete vodu, alebo vodu uvaríte, potom na ňu zabudnete a vychladnutú vodu znovu uvaríte, nie je to pre vás dobré. Nie je to dobré pre vaše telo ani pre vaše zdravie.

Zmena zloženia vody

Pri varení vody sa mení jej zloženie. Z vody zmiznú prchavé látky a plyny. Z týchto dôvodov je dobré piť prevarenú vodu. Prevarenie dokonale destilovanej deionizovanej vody nie je na škodu. Prírodná voda však obsahuje rozpustené minerálne látky a plyny. Ak takúto vodu varíte príliš dlho alebo ju varíte opakovane, chemické zlúčeniny v nej sa nevhodným spôsobom menia.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Toto sa začne diať s vašim telom, keď budete jesť na raňajky vajcia

Nebezpečné látky

Okrem toho sa vo vode pri opakovanom preváraní hromadia nebezpečné látky. Po opätovnom prevarení vody sa zlúčeniny hromadia a zvyšuje sa riziko konzumácie nebezpečných chemických látok. Medzi škodlivé látky patrí arzén, fluorid, dusičnany atď. Ak sa nahromadia, môžu byť škodlivé aj zdravé minerálne látky. Pri konzumácii veľkého množstva soli a vápnika sa tvoria obličkové a žlčníkové kamene.

Škodlivé účinky opakovane prevarenej vody

Ak sú dusičnany pri preváraní vody vystavené vysokým teplotám, stávajú sa vysoko toxickými a menia sa na karcinogénne látky nazývané nitrozamíny. Sú spojené s leukémiou, rakovinou konečníka, močového mechúra, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva, pažeráka, vaječníkov a štítnej žľazy. Fluorid môže byť nebezpečný, napriek tomu sa pridáva do vody. Podľa vedcov z Harvardovej univerzity má fluorid vo vodných zdrojoch škodlivé účinky a ovplyvňuje neurologický a kognitívny vývoj detí.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Kedy by ste mali vypiť posledný pohár vody pred spaním? Dávajte si na to pozor

Pozor na opakovane prevarenú vodu

Dlhodobé hromadenie arzénu spôsobuje intoxikáciu arzénom a má za následok kardiovaskulárne ochorenia, neplodnosť, vývojové poruchy, neurologické problémy a rakovinu. Svetová zdravotnícka organizácia WHO uvádza, že pitná voda predstavuje najväčšiu hrozbu pre zdravie, pretože obsahuje arzén, aj keď len v nepatrných množstvách. Preto sa na prípravu horúcich nápojov vždy snažte používať čerstvú vodu.

4 Replies to “Už raz prevarenú vodu nesmiete znovu prevariť a použiť. Toto je dôvod

  1. Komu v redakcii preskočilo?!? Uvarím si polievku, omáčku k mäsu a pod., keď je toho veľa zostatok dám do mrazáku… Prečo by som to mal vyhadzovať??? Zohrejeme a zjem – BEZ AKÝCHKOĽVEK NEGATÍVNYCH ZMIEN V OBSAHU !!!

  2. Jasné, už neviete ako ľudom nahnať strach a donútiť ich minúť posledné peniaze aby kupovali tú istú vodu, akurát balenú aby sa nahrabal zas nejaký „chudák“ čo už tak nevie čo s peniazmi. Fuj. Hanbite sa.

  3. Môžem sa opýtať ake zlúčeniny a aké nežiaduce chemické látky sú vo vode? Odkiaľ sa tam vzali a ak je táto voda teda kontaminovana, z akého dôvodu je vo vodovodnom potrubí a kto to vôbec povolil ktorá inštitúcia, že môžeme takúto vodu piť ? Kto garantuje že máme pitnú NEZAVADNU vodu ??? Ďakujem za rozumné odpovede.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *