maslo papier
Slovensko

V masle našli rakovinotvorné látky. Dávajte si veľký pozor, čo do seba dávate

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Maslo je jednou z najzákladnejších potravín. Zároveň je ako žiadna iná potravina symbolom našej životnej úrovne. Dlho bolo relatívne lacné a ľudia mohli mať pocit, že žijú v blahobyte. To sa však zmenilo a dnes si mnohí ľudia nemôžu dovoliť kupovať maslo tak často ako kedysi. V poslednom čase jeho cena vzrástla o viac ako 50 %.

To nie je dobré

Okrem toho sa v českých obchodoch čoraz častejšie objavuje maslo zo zahraničia, zatiaľ čo kedysi bolo zvykom kupovať v drvivej väčšine české maslo. To je však kvalitné a drahé, preto obchodné reťazce dovážajú napríklad staré, rozmrazené maslo zo zásob iných európskych krajín. U nás ho potom predávajú s určitou zľavou, o čom ľudia počujú.

Ako sa však ukazuje, kvalita masla bude niečím, čo sa bude v budúcnosti riešiť. Ako totiž ukázal najnovší test nemeckého časopisu Öko Test, kvalita masla je pravdepodobne najhoršia za celú dobu, čo sa takéto analýzy vykonávajú. Z 20 testovaných masiel, z ktorých mnohé sa predávajú aj na českom trhu, dostalo 17 veľmi zlé hodnotenie a niektoré z nich doslova prepadli.

Ako skutočne veľký problém sa ukázala kontaminácia masla minerálnym olejom. Týkalo sa to 19 z 20 testovaných výrobkov. Takmer v každom masle sa preto zistilo nadmerné množstvo týchto olejov. Tieto látky, žiaľ, v tele pretrvávajú a vo väčšej miere môžu spôsobovať rakovinu.

Odkiaľ pochádzajú?

Napríklad Európska únia má pre tuky a oleje stanovený limit 2 mg/kg, ktorý sa však zatiaľ nepodarilo presadiť. V predmetných maslách je obsah takmer desaťkrát vyšší, čo je znepokojujúce.

Odkiaľ však tieto látky v masle vlastne pochádzajú? Môžu pochádzať napríklad z mazív používaných v strojoch, v ktorých sa maslo vyrába. Jeden z výrobcov uviedol, že už pracuje na podrobnejšej kontrole týchto hodnôt, a pritom zistil, že na vine môžu byť aj obaly z voskovanej fólie. Čím dlhšie je však maslo v nich, tým je kontaminácia vyššia. Pri čerstvom masle by to teda nemal byť taký problém, ale pri masle, ktoré sa skladovalo rok pred predajom, je to ešte výraznejšie. Tie sa na českom trhu vyskytujú čoraz častejšie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *