Vajce si pridajte do kávy. Tento trik začína robiť stále viac ľudí

vajcia kava
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mnoho ľudí si nevie predstaviť deň bez kávy. Tento obľúbený nápoj má svojich verných priaznivcov aj kritikov, a práve chuť je často dôvodom, prečo sa káva stáva buď každodenným spoločníkom, alebo len príležitostnou záležitosťou.

Chuť kávy je totiž ovplyvnená množstvom faktorov, ako je spôsob praženia, príprava či dokonca kvalita vody. Ak sa však rozhodnete pre jednoduchý a netradičný trik – pridanie jemne zomletých vaječných škrupiniek – môžete vylepšiť chuť aj menej kvalitných kávových zŕn.

Tajomstvo vaječných škrupiniek

Vaječné škrupinky sú prirodzene bohaté na uhličitan vápenatý, ktorý má zásaditý charakter. Tento minerál dokáže neutralizovať kyslé tóny spôsobené vysokým obsahom trieslovín a kyselín, ktoré sú bežné pri niektorých spôsoboch prípravy kávy. Zásaditý charakter škrupiniek pôsobí ako prirodzený vyrovnávač kyslosti, vďaka čomu bude káva jemnejšia a menej kyslá.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako dlho máte alkohol v tele? Jedno pivo je aj niekoľko hodín

Nie každý však vie, že škrupinky je potrebné dôkladne vyčistiť a tepelne spracovať, aby sa zbavili nečistôt a prípadných baktérií. Po tomto procese ich stačí zomlieť na jemný prášok a pridať kávu, ktorá vás prekvapí jemnejším a vyváženejším chuťovým profilom.

vajicka

Ako správne pridať škrupinky do kávy?

Pridanie zomletých škrupiniek do kávy nie je nič zložité. Môžete ich vložiť priamo do filtra kávovaru alebo do lievika s mletou kávou. Pri príprave kávy v bežnom hrnčeku či french presse je vhodné použiť zaparovacie sitko alebo zaparzovač, kde necháte škrupinky lúhovať niekoľko minút. Tento postup zníži horkosť a ostré tóny nápoja.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Koľko vajec denne je zdravé pre náš organizmus?
kava 1

Alternatívne možnosti

Okrem škrupiniek môžete chuť kávy jemne zlepšiť aj použitím štipky sódy bikarbóny. Pri tomto riešení je však potrebné dávať pozor na množstvo, aby sa káva nestala príliš mdlou.

Samotný postup prípravy kávy taktiež môže ovplyvniť chuť. Vyhnite sa zalievaniu kávy vriacou vodou, keďže ideálna teplota na extrakciu je okolo 90 stupňov Celzia. Vyskúšať môžete aj filter na vodu, ktorý zmäkčí tvrdú vodu, čím tiež prispeje k lahodnejšej káve.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Urobte s tujami teraz toto na jar. Budú sa zelenať a nie hnednúť

V skratke

Pridaním jemne zomletých vaječných škrupiniek do kávy dokážete prirodzene zjemniť jej chuť a odstrániť kyslé tóny, ktoré môžu byť nepríjemné pre niektorých konzumentov. Tento trik je nenáročný a účinný, no nezabudnite škrupinky pred použitím dôkladne vyčistiť a tepelne upraviť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *