Uskladnenie vajec v chladničke je bežný spôsob, ako predĺžiť ich čerstvosť a trvanlivosť. Lara Gesslerová však prezradila, že ona sama skladuje vajcia mimo chladničky. Ako vysvetľuje, vďaka tejto metóde budú po tepelnej úprave mäkšie.
Lara Gesslerová spôsobila poriadny rozruch, keď na pohovke v relácii Rogalska Show prezradila, že vajíčka uchováva mimo chladničky. Pre mnohých ľudí je to nemysliteľné, zatiaľ čo iní nevidia inú možnosť skladovania vajec.
Mali by sa vajcia uchovávať v chladničke?
Lara Gesslerová sedela na pohovke pred Marzenou Rogalskou v „Rogalska Show“ vysielanej na TVN Style. Počas rozhovoru Gesslerová prekvapila mnohých ľudí vrátane moderátorky, keď povedala, že vajcia v chladničke neuchováva.
– A kde stoja v obchode?– Lara Gessler sa rečnícky spýtala.– Vtedy vyjdú miešané vajíčka mäkšie, a ak máte vajíčko na mäkko z vajíčka vytiahnutého z chladničky, bielok bude vždy gumový, vysvetlila.
Napriek tomu skladovanie vajec v chladničke vajciam neškodí, ale udržuje ich dlhšie čerstvé. Určite ich však neukladajte na dvere spotrebiča, pretože teplotné zmeny, ktorým budú vystavené pri každom otvorení a zatvorení chladničky, môžu negatívne ovplyvniť ich čerstvosť. Pred použitím sa odporúča vybrať vajcia z chladničky niekoľko minút vopred, aby sa zohriali na izbovú teplotu. Takto postupujeme pri príprave koláčov s použitím vajec alebo pri ich varení na mäkko či na tvrdo. Nezabudnite, že zohriate vajcia by sa nemali znova chladiť.
Môžu sa vajcia uchovávať mimo chladničky?
Vajíčka je bezpečné skladovať mimo chladničky, ale za niekoľkých podmienok. Pamätajte, že vajcia uložené mimo chladničky majú stále nižšiu teplotu ako v domácej kuchyni. Okrem toho uchovávanie vajec na polici mimo chladničky nie je trvalou praxou pre každý obchod. V skutočnosti veľa závisí od politiky daného reťazca.
Vajíčka by sa mali skladovať pri stálej teplote maximálne 20 stupňov Celzia v zatienenom priestore. To je jeden z dôvodov, prečo nie je nezvyčajné, že vajcia sú na regáloch v obchodoch – zvyčajne je tam menej ako 20 stupňov C. Môžu sa preto skladovať tak v chladničke, ako aj v kuchynskej skrinke alebo špajzi. Musí však byť splnených niekoľko podmienok. Po prvé, musíme zabezpečiť, aby teplota pri skladovaní vajec nestúpla nad 20 stupňov Celzia (napr. počas prípravy jedla, keď para ohrieva miestnosť). Po druhé, treba sa vyhnúť častému prenášaniu vajec medzi veľmi nízkymi a veľmi vysokými teplotami.
Vajíčka skladované pri teplote od 2 do 8 °C by mali zostať čerstvé 5 týždňov, ale odporúča sa ich konzumácia do 28 dní po znáške (samozrejme, najlepšie je riadiť sa informáciami na obale). Vajcia skladované mimo chladničky zostanú čerstvé o niečo kratší čas. V tomto prípade je najlepšie ich spotrebovať do týždňa (v prípade vajec z farmy) a do 14 dní v prípade vajec z obchodu. Treba však mať na pamäti, že približne po 5 dňoch skladovania vajec pri izbovej teplote sa ich kvalita začne zhoršovať a ich výživová hodnota sa zníži.