Zase sa vám vajcia trhajú pri lúpaní? Stačí pridať jeden kúsok citróna do vody a škrupina pôjde dolu ako nič. Tento domáci trik vám ušetrí čas aj nervy.
Varené vajcia patria medzi najčastejšie pripravované potraviny v slovenských domácnostiach – sú rýchle, výživné a všestranne použiteľné. No lúpanie vajec dokáže znechutiť aj skúseného kuchára, najmä keď sa škrupina neoddelí hladko a polovica bielka ostane nalepená. Dobrou správou je, že riešenie je prekvapivo jednoduché – a úplne prírodné.
Citrónová kôra do vody? Funguje to prekvapivo dobre
Ak chcete vajcia po uvarení ľahko olúpať, skúste do vody pridať dva plátky citróna ešte pred varením. Kyselina citrónová pôsobí na škrupinu a uvoľňuje väzbu medzi ňou a bielkom. Po uvarení sa škrupina takmer sama odlupuje bez poškodenia vajca.
Po uvarení ich schlaďte a jemne narušte škrupinu
Aby bol efekt čo najlepší, po uvarení vajcia okamžite prelejte studenou vodou. Môžete ich aj jemne naraziť o tvrdú podložku a na chvíľu ich nechať postáť v miske so studenou vodou. Voda prenikne pod prasknutú škrupinu a lúpanie pôjde ako po masle.
Ako predísť praskaniu vajec počas varenia?
Okrem náročného lúpania môže byť problémom aj prasknutie vajíčka už počas varenia. Často sa to stane, keď studené vajcia z chladničky vložíme priamo do vriacej vody. Rýchla zmena teploty spôsobí, že škrupina praskne a bielko vytečie.
Ako tomu predísť? Vajcia nechajte aspoň 30 minút pred varením stáť pri izbovej teplote. Alebo ich vložte do hrnca so studenou vodou a až potom položte hrniec na sporák – vajcia sa budú ohrievať postupne a riziko prasknutia sa zníži.
Soľ, ocot či citrónová šťava spevnia škrupinu
Na spevnenie škrupiny môžete do vody pridať aj lyžičku soli, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo trochu octu. Pomôžu škrupinu stabilizovať a ak vajce aj praskne, bielko sa vďaka nim okamžite zrazí a nevyleje sa do vody.
Prečo by sme mali jesť vajcia pravidelne?
Vajcia sú výživová bomba. Obsahujú množstvo vitamínov (A, D, E, K, skupina B), minerálov ako železo, fosfor a selén, ale aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie mozgu a srdca.
Dôležité sú aj látky ako lecitín a cholín – tie zlepšujú pamäť, koncentráciu a podporujú činnosť nervovej sústavy. Vajcia sú tiež zdrojom luteínu a zeaxantínu – antioxidantov, ktoré chránia zrak a spomaľujú jeho starnutie.
Obsahujú aj kvalitné bielkoviny a vitamín D, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika – dôležitého pre zdravé kosti a zuby.
V skratke:
- Lúpanie vajec bude jednoduchšie, ak do vody pri varení pridáte plátky citróna – kyselina naruší väzbu medzi škrupinou a bielkom.
- Po uvarení vajcia schlaďte studenou vodou a jemne narazte – voda prenikne pod škrupinu a tá sa ľahko odlupne.
- Proti praskaniu škrupín pomáha, ak vajcia nie sú studené z chladničky – alebo ich začnite variť v studenej vode.
- Soľ, ocot alebo citrónová šťava spevňujú škrupinu a znižujú riziko, že sa bielko vyleje.
- Vajcia obsahujú vitamíny, minerály a zdravé tuky, podporujú zrak, mozog, kosti aj imunitu.