Vďaka triku s cukrom zostane váš chlieb čerstvý oveľa dlhšie

chlieb
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Krehký, voňavý a ešte teplý bochník chleba – málokto mu odolá. No len pár dní a zo zlatistého pečiva sa stáva tvrdá, zatuchnutá kôrka. Ak sa aj vám doma chlieb rýchlo kazí, riešenie je jednoduchšie, než by ste čakali. Stačí použiť obyčajný cukor.

chlieb

Aj kvalitný chlieb má krátku trvanlivosť

Chlieb patrí k základným potravinám našej kuchyne. Využívame ho denne – ako prílohu k polievke, pri raňajkách či ako základ sendviča. Napriek tomu, že je neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, má jednu výraznú nevýhodu – rýchlo stráca čerstvosť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nekombinujte vajíčka s týmito potravinami. Môžete si uškodiť

Či už si kúpite chlieb z obchodu, remeselnej pekárne alebo si ho upečiete doma, jeho trvanlivosť zvyčajne nepresiahne tri dni. A to len v prípade, že ho skladujete správne. Ak ostane vystavený vzduchu, začne tvrdnúť, prípadne navlhne a splesnivie.

Správne skladovanie je základ: chlebník alebo ľanové vrecko

Najosvedčenejším spôsobom, ako predĺžiť životnosť chleba, je uchovávať ho v chlebníku. Hoci sa môže zdať, že vzduchotesná plastová nádoba poskytuje väčšiu ochranu, pravý opak je pravdou. Plast bráni prirodzenému prúdeniu vzduchu, čím sa vytvára vlhké prostredie podporujúce vznik plesní.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Najhoršie, čo si môžete dať do kávy. Veľa Slovákov to stál robí a ničí si zdravie

Chlebník, naopak, zaisťuje ideálnu rovnováhu medzi vzduchom a vlhkosťou. Vďaka tomu chlieb nevysychá a zároveň sa nezaparí. Dobrou alternatívou sú aj ľanové vrecká, ktoré dýchajú a zároveň chránia pečivo pred svetlom a nečistotami.

Nečakaný pomocník: kockový cukor v nádobe s chlebom

Existuje však ešte jeden jednoduchý trik, ktorý môže výrazne predĺžiť čerstvosť chleba – kockový cukor. Stačí, ak do nádoby alebo chlebníka, v ktorom máte uložený chlieb, pridáte dve až tri kocky cukru.

Ako to funguje? Cukor pôsobí ako prirodzený absorbent vlhkosti. Pomáha udržiavať optimálnu mikroklímu v nádobe, vďaka čomu sa znižuje riziko vzniku plesní a chlebu sa predlžuje čerstvosť. Tento jednoduchý trik vás nič nestojí a môže ušetriť nielen pečivo, ale aj peniaze.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Veľa ľudí nevie, že tvaroh nesmie kombinovať s týmito potravinami. Narobíte si problémy

Nezabúdajte ani na mrazenie prebytkov

Ak viete, že všetok chlieb nestihnete zjesť, rozumnejšie než nechať ho zatuchnúť je časť z neho zmraziť. Zamraziť môžete celé bochníky, ale aj nakrájané krajce. Stačí ich zabaliť do potravinovej fólie alebo vrecka s uzáverom. Po rozmrazení chutia takmer ako čerstvé.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *