Záhradníci vždy vedia, ako čo najlepšie využiť dostupné produkty, aby nič neprišlo nazmar a dokonca prinieslo ďalší úžitok.
Použitie starého chleba ako prírodného a užitočného hnojiva pre rastliny nie je nerozumné a má hmatateľné výhody.
Výhody chleba v záhrade
Čierny chlieb by sa nemal vyhadzovať, pretože sa dá použiť na pestovanie zeleniny, čučoriedok alebo kvetov.
Chlieb totiž obsahuje veľké množstvo živín vrátane sacharidov, bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov, ako aj kvasníc.
Príprava hnojiva
Príprava hnojiva je jednoduchá a nepredstavuje žiadny problém.
Stačí akúkoľvek nádobu naplniť do 1/3 chlebom, zaliať vriacou vodou a odložiť na 4 – 5 dní. Suchý chlieb bude plávať na hladine, musíme zabezpečiť, aby celý zmäkol. Môžete pridať 5 ml jódu.
Použitie hnojiva na chlieb
Hotové chlebové hnojivo je potrebné precediť, aby sa na pôde nevytvorila kôra zo zvyškov. Zrieďte ho teplou vodou v pomere 1:2. Pred zalievaním je potrebné pôdu nakypriť. Môže sa použiť aj na postrek.
Prihnojovanie chlebovkou možno vykonať 2 – 3-krát v 14-dňových intervaloch, najlepšie od objavenia sa prvých kvetov do nasadenia plodov.
Okrem kŕmenia toto hnojivo tiež obohacuje pôdu o užitočnú mikroflóru. Po jednom týždni stonky a listy rastlín viditeľne zosilnejú a získajú farbu.
Prihnojovanie stuchnutým chlebom posilní rastliny, zvýši úrodu o 20 % a zlepší chuť plodov.