Vedci varujú: Prečo by ste nemali miešať paradajky s uhorkami v jednom šaláte

paradajka uhorka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Paradajky a uhorky sú pre mnohých symbolom leta – osviežujúca kombinácia, ktorá nechýba na grilovačkách ani v každodennej kuchyni. Hoci chutia spolu výborne, odborníci na výživu upozorňujú, že ich spájanie do jednej misky nemusí byť pre naše zdravie najlepšou voľbou. Za všetko môže enzým ukrytý v šupke uhorky, ktorý dokáže znehodnotiť jednu z najcennejších látok v paradajkách.

paradajka uhorka

Čo sa deje, keď zmiešame paradajky a uhorky?

Paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu a vitamínu C – silných antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu a chránia bunky pred poškodením. Uhorky však obsahujú enzým s názvom askorbináza, ktorý rozkladá kyselinu askorbovú, teda vitamín C.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Odstráni vám hnilobu z čriev. Urobte si ovsený vývar

Ak sa tieto dve zeleniny spoja v jednej miske, enzým začne pôsobiť okamžite. Už po niekoľkých minútach môže mať šalát podstatne nižší obsah vitamínu C, a to najmä vtedy, ak zostane chvíľu stáť pri izbovej teplote.

Askorbináza – skrytý nepriateľ vitamínu C

Askorbináza je enzým prirodzene prítomný v uhorkách. V rastline reguluje hladinu vitamínu C, no v kombinácii s paradajkami spôsobuje jeho rýchly rozklad. Proces síce nemožno úplne zastaviť, dá sa však spomaliť – pomáha kyslé prostredie, napríklad citrónová šťava alebo ocot.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Mäso v mrazničke má svoje limity. Po ktorom dátume sa pokazí?

Preto je šalát s kyslým dressingom menej problematický než ten bez ochucovadiel. Napriek tomu odborníci odporúčajú: ak chcete využiť všetky výživové benefity, konzumujte paradajky a uhorky radšej oddelene.

Ako správne kombinovať paradajky?

Paradajky si najlepšie rozumejú so zdravými tukmi. Olivový olej, avokádo či orechy zlepšujú vstrebávanie lykopénu aj ďalších prospešných látok. Tepelná úprava, napríklad vo forme omáčky alebo pečenia, tento účinok ešte znásobuje.

Výborným doplnkom sú aj cibuľa a cesnak – obsahujú kvercetín, ktorý spomaľuje rozklad lykopénu. A čerstvé bylinky ako bazalka či oregano pridajú nielen chuť a vôňu, ale aj podporia trávenie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ovocie nejedzte v túto hodinu. Viac si uškodíte, ako prospejete telu

Praktická rada na záver

Ak si neviete predstaviť leto bez klasického uhorkovo-paradajkového šalátu, doprajte si ho hneď po príprave – skôr, než enzýmy z uhorky stihnú znížiť množstvo vitamínu C. Ešte lepším riešením je podávať ich oddelene alebo v kombinácii s inými potravinami. Tak si užijete nielen skvelú chuť, ale aj maximum výživových látok.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *