Veľa ľudí nevie, že tvaroh nesmie kombinovať s týmito potravinami. Narobíte si problémy

tvaroh
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Tvaroh patrí medzi najhodnotnejšie potraviny v našej kuchyni – je ľahko stráviteľný, plný bielkovín, vápnika a vitamínov skupiny B.

tvaroh

Mnohí však netušia, že v nesprávnych kombináciách môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie či ťažobu v žalúdku. Ak ho chcete jesť zdravo a bez problémov, oplatí sa vedieť, s čím ho kombinovať a čomu sa radšej vyhnúť.

Prečo by mal mať tvaroh miesto vo vašom jedálničku

Tvaroh je skvelým zdrojom plnohodnotných bielkovín, ktoré podporujú rast a regeneráciu svalov. Obsahuje vápnik dôležitý pre pevné kosti a zuby a vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú pri správnom fungovaní metabolizmu a nervovej sústavy. Vďaka ľahkej stráviteľnosti sa hodí na raňajky, desiatu aj večeru – od slaných nátierok po sladké dezerty.

Kombinácie, ktorým sa pri tvarohu radšej vyhnite

Niektoré potraviny sa s tvarohom jednoducho neznášajú. Môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a nadúvanie:

  • Citrusové ovocie (citróny, pomaranče, grepy) – kyseliny v spojení s mliečnymi bielkovinami spôsobujú kvasenie a ťažkosť v žalúdku.
  • Strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer) – v kombinácii s tvarohom sú ťažko stráviteľné a často vedú k nadúvaniu.
  • Ryby a mäso – miešanie rôznych zdrojov bielkovín zbytočne zaťažuje tráviaci trakt.
  • Sladkosti a veľa cukru – podporujú kvasenie v črevách a zhoršujú trávenie.
  • Alkohol, najmä tvrdý – v spojení s mliečnymi výrobkami môže spôsobiť nevoľnosť a bolesti brucha.

Najlepšie spôsoby, ako tvaroh podávať

Ak chcete z tvarohu vyťažiť maximum, dopĺňajte ho o ľahko stráviteľné a výživné potraviny. Výborne chutí so zeleninou – reďkovkou, uhorkou, pažítkou, paprikou či paradajkami. Skvelo sa hodí na celozrnné pečivo alebo chrumkavé granká. Kyslé citrusy nahraďte jemnejším ovocím, ako sú jahody, čučoriedky, maliny alebo banán. Na zlepšenie chuti a prísun zdravých tukov môžete pridať orechy (mandle, vlašské orechy) či semienka, napríklad ľanové alebo tekvicové.


Inšpirácie na chutné a zdravé raňajky

  • Celozrnný chlieb s tvarohom, reďkovkou a pažítkou
  • Ovsené vločky s tvarohom, banánom a štipkou škorice
  • Šalát z tvarohu, paradajok, uhoriek a tekvicových semien
  • Kanapky s tvarohom, malinami a vlašskými orechmi

Tieto jedlá sú ľahké, výživné a nezaťažia vaše trávenie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *