Veľa ľudí si to pridáva do kávy, ale nemalo by. Veľmi to škodí telu

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kávu vybielia, dodajú jej krémovú konzistenciu a zjemnia jej horkú chuť. Okrem toho nemajú žiadnu hodnotu. Smotany, obľúbené ešte za komunizmu, sa stále objavujú v našich kuchyniach, a to by nemali. Prečo?

Jemná, krémová, zjemňujúca chuť kávy – tak sa najčastejšie opisuje populárna smotana, ktorá je stále dostupná v mnohých obchodoch. Je to pozostatok komunistickej éry, na ktorý by mal svet zabudnúť. Hoci vyzerá ako sušené mlieko, nie je to tak. Navyše vo svojich zložkách obsahuje polovicu periodickej tabuľky, ale na nejaké živiny zabudnite.

Je kávové bielidlo sušené mlieko?

Populárne kávové bielidlá sa predávajú ako biely prášok. Ten sa po pridaní do horúceho nápoja rozpustí a napodobňuje mlieko alebo smotanu – zjemňuje horkú chuť a bieli kávu. Ukazuje sa však, že okrem týchto vlastností nemajú bielidlá do kávy žiadnu inú hodnotu. Navyše sú také plné chemikálií, že niektoré sú dokonca horľavé.

Kávové bielidlo je pripravené a sušené mlieko s množstvom prísad. Tu však stojí za zmienku, že glukózový sirup, palmový tuk, stabilizátory, emulgátory, protihrudkujúce látky alebo farbivá sú prvými zložkami väčšiny takýchto výrobkov. V dôsledku toho nemajú smotany s mliekom veľa spoločného, okrem mliečnych bielkovín, ktorých je vo výrobku oveľa menej ako vyššie uvedených látok.

Je kávové bielidlo zdravý?

Zloženie kávových bielidiel jasne ukazuje, že máme do činenia s výrobkom, ktorý môže byť zdraviu škodlivý. Čo sa skrýva v týchto kávových prísadách? Patrí medzi ne kazeinát sodný (derivát mlieka), ktorý je podozrivý zo spôsobovania gastrointestinálnych problémov a juvenilnej cukrovky prvého typu. Ďalšou prísadou je fosforečnan draselný, ktorý sa používa ako … Hnojivo pre rastliny. U ľudí môže spôsobiť nevoľnosť a hnačku.

Smotana obsahuje aj sójový lecitín, ktorého častá konzumácia môže zvýšiť hladinu estrogénov v tele. Táto látka je obzvlášť škodlivá pre tehotné ženy alebo ženy po liečbe rakoviny prsníka. Kukuričný sirup, ktorý sa považuje za jednu z najprirodzenejších zložiek v potravinárskom priemysle, nie je o nič lepší. Môže vyvolať prejedanie sa a pocit potreby jesť cukor.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *