Viete, že treba umyť šupku banánu pred jeho konzumáciou? Dôvod je takýto

bananas 698608 1920
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pre niektorých je to zvyk, iní sú prekvapení, keď počujú o takejto praxi. Treba však vedieť, že môže zabrániť prenosu kontaminantov a patogénnych mikróbov nielen v prípade banánov, ale aj akéhokoľvek iného ovocia.

A to hovoríme o umývaní šupky banánu. A hoci šupku pred konzumáciou dužiny odstraňujeme, existuje dôvod na jej dôkladné umytie.

Prečo by ste mali banánovú šupku pred konzumáciou umyť?

Všeobecným pravidlom je umývať všetko ovocie a zeleninu pred konzumáciou. Toto odporúčanie platí aj v prípade, že ovocie alebo zeleninu plánujete olúpať. Tento postup súvisí s bezpečnosťou potravín, pričom hlavným cieľom je znížiť riziko prenosu nečistôt alebo mikróbov prítomných na šupke do dužiny ovocia, ktoré potom konzumujeme. Či sa nám to páči, alebo nie, pri šúpaní banánu sa dotýkame dužiny rukami, ktoré tiež prichádzajú do kontaktu so šupkou ovocia. A na šupke je veľa nečistôt.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na pondelok 13. januára 2025

Nie je to len špina, ale aj patogénne mikróby a zvyšky konzervačných látok alebo pesticídov. Hoci tieto látky nedokážu preniknúť cez šupku do ovocia, ak šupku neumyjeme, prenášame tieto kontaminanty na svoje ruky, príbor a iné predmety, ktoré potom môžu skončiť v našich ústach. Okrem toho, ak vedľa banánov položíme ovocie s jedlou šupkou, ako sú jablká alebo paradajky, môžeme nevedomky prispieť k prenosu choroboplodných zárodkov a kontaminantov z neumytej banánovej šupky na ne.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Banánové šupky pridajte do vývaru. Z toho výsledku budete prekvapený

Ako správne umývať ovocie a zeleninu?

Čerstvé ovocie a zeleninu, ako sú jablká, hrušky alebo slivky, jednoducho dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili piesku, prachu a iných nečistôt. Znížite tak počet možných mikroorganizmov, ktoré sa môžu nachádzať na ich povrchu. Pokiaľ ide o citrusové plody, ako sú citróny, limetky, grapefruity alebo pomaranče, odporúča sa ich umyť teplou vodou s použitím prostriedku na umývanie riadu a zubnej kefky. Potom je dobré ich dodatočne spariť vriacou vodou, aby sa zničili prípadné baktérie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Čo sa stane, keď budete piť kávu na prázdny žalúdok?

Pokiaľ ide o banány, na umytie ich šupky stačí tečúca voda. V žiadnom prípade však nepoužívajte saponáty ani iné chemické prípravky. Tieto prostriedky môžu preniknúť do ovocia a spôsobiť tak vážnu otravu. Ak chcete šupku dôkladne očistiť, môžete ovocie na niekoľko minút okúpať. Najprv ich vložte do kyslého roztoku, ktorý pripravíte z 1 litra vody a polovice pohára octu. Potom ich vložte do alkalického roztoku pripraveného z 1 litra vody a 1 vrchovatej polievkovej lyžice sódy. Po tejto procedúre banány jednoducho opláchnite pod tečúcou vodou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *