Voda zo zemiakov je hotový zázrak. Takéto účinky dokáže mať

voda zo zemiakov
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Končí voda zo zemiakov zvyčajne v umývadle? Niet divu, donedávna som to robila aj ja, ale naučila som sa geniálny trik, ako tento „odpad“ využiť. Odteraz už nič nevyjde nazmar!

Ako málo sa hovorí o tom, že voda zo zemiakov sa dá využiť na mnoho spôsobov. Táto zakalená tekutina je bohatá na škroby a cenné minerály, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Tak čo, ste zvedaví, ako sa dá využiť?

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Živnostníci zaplatia na odvodoch výrazne viac. Vyzerá to, že začnú opúšťať Slovensko

Zemiaková voda je skutočný poklad

Niečo, čo treba zdôrazniť hneď na začiatku, je, že zemiakovú vodu možno využiť nielen v kuchyni, ale aj pri čistení domácnosti alebo v kozmetike. Prvým a najobľúbenejším spôsobom využitia zemiakovej vody je pridať ju do omáčky ako zahusťovadlo.

Stačí niekoľko polievkových lyžíc a riedka omáčka sa stane úžasne krémovou. Škrob vo vode spojí všetky ingrediencie dohromady a minerály, budú mať pozitívny vplyv na naše telo, vlasy a pokožku. Zemiakovú vodu môžeme použiť ako brilantný prostriedok na oplachovanie vlasov, ktorý im dodá lesk a hodvábnu hebkosť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Vieme, kedy má prísť prvý sneh. Predpoveď počasia na zimu 2025/2026

Masky zo zemiakovej múky sú bežnou kúrou pre ľudí, ktorým záleží na stave ich vlasov. Keď sme sa presunuli do kúpeľne, stojí za zmienku, že vodu s obsahom škrobu možno použiť na každodenné čistenie. Vodný kameň a hrdza nemajú proti tomuto prírodnému prípravku šancu.

Tekuté obyčajné zlato z Talianska alebo voda z cestovín

Podobne ako zemiaky, aj cestoviny zanechávajú škrobovú vodu, ktorá sa dá využiť na mnoho spôsobov. Okrem toho, že ju pridávame do omáčok na ich zahustenie, stojí za zmienku aj to, ako skvele nadýcha cesto. Najlepší pekári si nevedia predstaviť výrobu chleba alebo rožkov bez pridania vody z cestovín. Pečivo je oveľa kyprejšie a mäkšie, ak doň pridáte trochu tekutého zlata.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na dnes: Piatok 12.september 2025

Na druhej strane, ak máte problémy s trávením strukovín, možno budete musieť zmeniť spôsob ich prípravy. Stačí strukoviny cez noc namočiť do vody na cestoviny a budú pre váš žalúdok priateľskejšie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *