Končí voda zo zemiakov zvyčajne v umývadle? Niet divu, donedávna som to robila aj ja, ale naučila som sa geniálny trik, ako tento „odpad“ využiť. Odteraz už nič nevyjde nazmar!
Ako málo sa hovorí o tom, že voda zo zemiakov sa dá využiť na mnoho spôsobov. Táto zakalená tekutina je bohatá na škroby a cenné minerály, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Tak čo, ste zvedaví, ako sa dá využiť?
Zemiaková voda je skutočný poklad
Niečo, čo treba zdôrazniť hneď na začiatku, je, že zemiakovú vodu možno využiť nielen v kuchyni, ale aj pri čistení domácnosti alebo v kozmetike. Prvým a najobľúbenejším spôsobom využitia zemiakovej vody je pridať ju do omáčky ako zahusťovadlo.
Stačí niekoľko polievkových lyžíc a riedka omáčka sa stane úžasne krémovou. Škrob vo vode spojí všetky ingrediencie dohromady a minerály, budú mať pozitívny vplyv na naše telo, vlasy a pokožku. Zemiakovú vodu môžeme použiť ako brilantný prostriedok na oplachovanie vlasov, ktorý im dodá lesk a hodvábnu hebkosť.
Masky zo zemiakovej múky sú bežnou kúrou pre ľudí, ktorým záleží na stave ich vlasov. Keď sme sa presunuli do kúpeľne, stojí za zmienku, že vodu s obsahom škrobu možno použiť na každodenné čistenie. Vodný kameň a hrdza nemajú proti tomuto prírodnému prípravku šancu.
Tekuté obyčajné zlato z Talianska alebo voda z cestovín
Podobne ako zemiaky, aj cestoviny zanechávajú škrobovú vodu, ktorá sa dá využiť na mnoho spôsobov. Okrem toho, že ju pridávame do omáčok na ich zahustenie, stojí za zmienku aj to, ako skvele nadýcha cesto. Najlepší pekári si nevedia predstaviť výrobu chleba alebo rožkov bez pridania vody z cestovín. Pečivo je oveľa kyprejšie a mäkšie, ak doň pridáte trochu tekutého zlata.
Na druhej strane, ak máte problémy s trávením strukovín, možno budete musieť zmeniť spôsob ich prípravy. Stačí strukoviny cez noc namočiť do vody na cestoviny a budú pre váš žalúdok priateľskejšie.