Kto by nemiloval toto sladké ovocie, ktoré nám môže nahradiť druhé raňajky a stať sa základom pre rôzne druhy pečiva. Ochotne ich kupujeme, ale často si vyberáme tie najžltšie a hnedasté nechávame za sebou. Malo by to tak byť?
Okolo banánov existuje mnoho škodlivých mýtov, ktoré sa stále šíria. Jedným z nich je najmä ten, že hnedé škvrny na ovocí nepodporujú konzumáciu. Mnohí sa stále domnievajú, že ide o znak hniloby banánov, kvôli ktorej skončia v koši. To je obrovský omyl. Ukazuje sa, že čerstvosť banánu určuje chvost.
Ako spoznáte, že je banán nasiaknutý chemikáliami?
Treba si uvedomiť, že cesta banánov zo stromu do obchodu je dlhá. Zbierajú sa zelené, potom sa balia a posielajú na vývoz. Počas cesty sa ich farba mení vďaka karoténu – preto sú žlté. Na druhej strane, aby sa zabránilo ich dozrievaniu, banány sa umiestňujú do chladiarenských skladov.
Veľmi často sa hovorí, že banán s viditeľnými škvrnami už nie je dobrý, čo je omyl. Ako teda nakupovať bio banány? Pri najbližšom nákupe venujte pozornosť stopke ovocia; ak banán mení farbu a stopka zožltla, môžete si byť istí, že je v ňom viac chemikálií ako vitamínov. Na druhej strane, ak aj stopka sčernelá, máte do činenia s prirodzene dozrievajúcim ovocím.
Prečo má banán hnedé bodky?
Hnedé škvrny nie sú hnilobným procesom, ale Tumour Necrosis Factor (TNF), teda nádorový nekrotizujúci faktor. Ukazuje sa, že má vynikajúci vplyv na zlepšenie ľudského zdravia, pretože táto látka zbavuje telo rakovinových buniek. Preto je dobré pravidelne jesť banány, najmä tie s bodkami.
Toto ovocie má veľa draslíka, ktorý dodáva energiu a bude mať pozitívny vplyv na ľudí, ktorí sú fyzicky aktívni. Banán veľmi dobre poslúži po tréningu a na zahnanie hladu. Môžete si na ich základe pripraviť aj výživné smoothie. Pre športovcov je obzvlášť vhodné konzumovať hnedé banány, pretože znížia výskyt svalových kŕčov.
Kto by si mal dávať pozor na banány?
Hnedé banány, ktoré sú zrelé, majú úplne inú chuť ako žlté a zelené banány. Zvyčajne sú veľmi sladké, a to všetko vďaka zmene enzýmov zo zložitých cukrov na jednoduché cukry. Veľmi ľahko to zistíte podľa ich glykemického indexu, ktorý je oveľa vyšší. To je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou alebo pred cukrovkou.
Ovocie obsahuje minerálne látky, ako sú horčík, meď a mangán, ako aj vitamín C a B6. Zaujímavosťou je, že banán má až 3 g vlákniny na 100 g, čo je výborné pre proces trávenia.