Všimli ste si takéto pruhy na kuracích prsiach? Mali by ste vedieť toto

kuracie maso mrazenie
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Pri nákupe kuracích pŕs si možno všimnete jemné biele pruhy prebiehajúce pozdĺž svalových vlákien. Hoci nepredstavujú zdravotné riziko, pre odborníkov sú jasným signálom, že mäso nepatrí medzi tie najkvalitnejšie. Ide o tukové pruhy, ktoré vznikajú počas rastu kurčaťa – a ich množstvo úzko súvisí s podmienkami chovu a rýchlosťou výkrmu.

kuracie maso mrazenie

Prečo vznikajú a čo znamenajú

Tukové pruhy sa tvoria prirodzene, no ich výraznejšia prítomnosť býva výsledkom intenzívneho a rýchleho chovu. Kurčatá určené na mäso často dosahujú porážkovú hmotnosť už za šesť až osem týždňov. Tento zrýchlený rast je podporený výživou založenou na kukurici, sóji a rôznych vedľajších potravinových produktoch.

Ako pre portál yahoo.com uviedol farmár Kelsey Keener zo Sequatchie Cove Farms v Tennessee, vyšší príjem krmiva, ktorý má zabezpečiť rýchly rast, zvyšuje pravdepodobnosť tvorby bielych pruhov. Naopak, kurčatá z ekologického chovu, ktoré rastú pomalším tempom a majú prístup k prirodzenej potrave, vykazujú minimálne alebo žiadne pruhovanie mäsa.

Je takéto mäso bezpečné?

Podľa odborníkov pruhovanie neznamená, že kurča bolo choré. Mäso s bielymi pruhmi je naďalej bezpečné na konzumáciu a stále patrí medzi nízkotučné zdroje bielkovín. Rozdiel je však v obsahu tuku – 170-gramová porcia kuracích pŕs bez pruhov môže obsahovať približne 2 gramy tuku, zatiaľ čo rovnako veľká porcia s výrazným mramorovaním až 6 gramov.

Ako rozpoznať kvalitnejšie kuracie prsia

Pri výbere kuracích pŕs sa oplatí pozorne si mäso prezrieť. Čím menej bielych pruhov na povrchu vidíte, tým vyššia je pravdepodobnosť, že ide o výrobok z kvalitnejšieho chovu. Hoci pruhovanie mäsa nepredstavuje priamu hrozbu pre zdravie, pre gurmánov i zástancov zdravej výživy môže byť dôležitým kritériom pri rozhodovaní.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *