Vypite šťavu z kyslej kapusty. Toto sa stane vo vašom tele

stava kysla kapusta
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

O výhodách kyslej kapusty ste už pravdepodobne počuli. Je to zdravá potravina, ktorá by sa mala konzumovať po celý rok. Hlavne v zimnom období, keď potrebujeme, aby naša imunita bola pevná ako skala. Kapusta je teda jedna vec, ale čo tekutina, ktorá zostáva v pohári? Vylejete ju? Ak áno, radšej ju vypite, pretože šťava z tejto kyslej pochúťky je obohatená o probiotiká a ďalšie látky, ktoré sú prospešné pre črevá. A ako viete, ak sú vaše črevá zdravé, zdravá bude aj vaša imunita.

Šťava z kyslej kapusty

Táto tekutina nie je len voda, ktorá nemá číru farbu. Je to šťava, ktorá vďaka fermentácii obsahuje kultúry baktérií prospešných pre ľudské zdravie. A práve tieto prospešné baktérie sú veľmi dôležité pre naše zdravie, trávenie a tiež správny pohyb čriev. Je teda jasné, že informácie o zdravých črevách v súvislosti s imunitným systémom človeka rozhodne nie sú zavádzajúce.

Nielen kyslá kapusta, ale aj iné fermentované výrobky

U nás je najčastejšie konzumovaná práve obľúbená kyslá kapusta. Existujú však aj iné fermentované potraviny, ktoré obsahujú prospešné látky, vyskúšajte niektoré z nich.

  • Kimči – kórejské národné jedlo. Je to pikantná pochúťka. Pripravuje sa z nakladanej a fermentovanej zeleniny a ďalších ingrediencií.
  • Čaj spájaný s dlhovekosťou je fermentovaný a mierne šumivý, t. j. kombucha.
  • Kefír – fermentované mlieko s kultúrami.
  • Za zdravý fermentovaný nápoj sa považuje aj jablčný ocot.
  • V Japonsku sa hojne používa japonská ochucovacia pasta s názvom Miso.

Liek na dlhovekosť – kombucha je mierne perlivý fermentovaný nápoj vyrobený zo sladeného čierneho alebo zeleného čaju. /

Pozitívne účinky šťavy z kyslej kapusty

Fermentáciou, čiže kvasením, sa v kyslej kapuste vytvorilo centrum prospešných probiotických kultúr, známych aj ako probiotiká. A ako je už známe, takéto probiotiká podporia zdravé trávenie, ale aj imunitu, ktorá úzko súvisí s črevom. Nielen probiotické kultúry, ale aj draslík, ktorý znižuje krvný tlak a chráni pred vznikom osteoporózy. Nehovoriac o tom, koľko dodáte telu potrebných vitamínov. Napríklad vitamín B1, A, B2, C a K.

Kde takýto zdravý výrobok zohnať?

Ak nemáte priestor na krájanie a nakladanie kapusty, nezostáva vám nič iné, len si ju kúpiť. Dá sa povedať, že takúto kapustu nájdete v každom obchode s potravinami. Jediné, čo musíte urobiť, je oddeliť vodu z kapusty, ktorú môžete použiť ako prílohu a šťavu vypiť. A ak nechcete ani to, môžete si kúpiť iba šťavu z kvasenej kapusty.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Vypite šťavu z kyslej kapusty. Toto sa stane vo vašom tele”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *