Zabudnutá zelenina sa vracia. Nič vám takto dobre neprečistí črevá

vegetable 3569736 1920
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Topinambur, známy aj ako slnečnica hľuznatá, bol na Slovensku ešte pred niekoľkými desaťročiami takmer zabudnutý. Dnes však zažíva veľký návrat – objavuje sa v domácich kuchyniach aj na jedálnych lístkoch moderných reštaurácií. Nenápadná hľuza si získava čoraz viac priaznivcov vďaka svojej jemne sladkastej, orieškovej chuti a najmä zdravotným benefitom, ktoré ju odlišujú od bežných zemiakov.

vegetable 3569736 1920

Od Severnej Ameriky po Slovensko

Pôvod tejto rastliny siaha do Severnej Ameriky, kde bola po stáročia dôležitou súčasťou stravy pôvodných obyvateľov. Do Európy dorazila už v 17. storočí a aj na Slovensku bola pred druhou svetovou vojnou pomerne rozšírená. Postupne ju však nahradili zemiaky. Dnes sa k nej opäť vraciame – a dôvodov je hneď niekoľko.

Ako vyzerá a chutí topinambur

Jedlou časťou sú hľuzy – nepravidelného tvaru, s tenkou šupkou, v odtieňoch od béžovej až po fialovú. Chuťovo pripomínajú zemiaky s jemným nádychom sladkosti a orieškov. V kuchyni majú široké využitie – možno ich jesť surové, variť, piecť, smažiť či dokonca nakladať podobne ako uhorky.

Zdravotné účinky, ktoré stoja za pozornosť

Najväčšou prednosťou topinamburu je vysoký obsah inulínu, rozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí ako prírodné prebiotikum. Podporuje rast prospešných baktérií v črevách, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.

Okrem toho topinambur ponúka aj:

  • veľa vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie, navodzuje pocit sýtosti a podporuje chudnutie,
  • nízky glykemický index, vďaka čomu je vhodný pre diabetikov aj pre ľudí na redukčnej diéte,
  • minerály – draslík (podpora srdca a krvného tlaku), železo (prevencia anémie), horčík (pre nervy a svaly),
  • vitamíny skupiny B, ktoré podporujú metabolizmus a dodávajú energiu.

Prečo sa mu hovorí „čistič čriev“

Tento prívlastok získal vďaka inulínu, ktorý sa nespracúva v žalúdku ani v tenkom čreve, ale až v hrubom čreve. Tam slúži ako potrava pre prospešné baktérie a funguje ako jemná „metlička“ čistiaca črevný trakt.

Pravidelná konzumácia topinamburu:

  • podporuje prirodzené čistenie čriev,
  • reguluje vyprázdňovanie,
  • prispieva k zdravej črevnej mikroflóre,
  • zlepšuje celkovú vitalitu a odolnosť voči chorobám.

Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *