Začnite jesť jeden banán každý deň. Toto sa vám stane s telom

banan citron
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete a ich história siaha tisíce rokov do minulosti. Hoci pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, dnes sa ich najväčšie plantáže nachádzajú v Južnej Amerike.

Vynikajú nielen výbornou chuťou, ale aj vysokým obsahom prospešných látok. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne? Ako ich správne skladovať a podľa čoho vyberať tie najlepšie? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku nižšie.

Exotický pôvod a zaujímavá história

Banány sú ľudstvu známe už tisíce rokov. Ich domovinou je juhovýchodná Ázia, odkiaľ sa v 15. storočí dostali do Európy a Južnej Ameriky. Dnes patria medzi najdôležitejšie poľnohospodárske plodiny na svete, pričom najväčšími vývozcami sú krajiny Latinskej Ameriky.

Zaujímavé je aj samotné pomenovanie – slovo „banán“ pochádza z arabčiny a znamená „prst“, čo presne vystihuje tvar tohto ovocia. Z botanického hľadiska ide o bobule, keďže sa vyvíjajú z jedného kvetného semenníka.

Prečo zaradiť banány do jedálnička?

Banány sú obľúbené nielen pre svoju sladkú chuť, ale aj pre výživové hodnoty. Sú skvelým zdrojom energie – 100 gramov banánu obsahuje 88 až 95 kcal. Rýchlo vstrebateľné sacharidy z nich robia ideálnu desiatu pre športovcov a ľudí s aktívnym životným štýlom.

Ich nutričné zloženie prospieva celkovému zdraviu:

  • Draslík – podporuje správnu činnosť srdca, pomáha regulovať krvný tlak a prispieva k fungovaniu svalov.
  • Vláknina – podporuje trávenie, pomáha pri zápche aj hnačke a prospieva črevnej mikroflóre.
  • Tryptofán – podieľa sa na tvorbe serotonínu, tzv. hormónu šťastia, ktorý zlepšuje náladu a kvalitu spánku.
  • Vitamín B6 – pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä ženy trpiace PMS.

Podľa vedeckých štúdií môže pravidelná konzumácia banánov znížiť riziko predčasného úmrtia až o 30 %.

Banány nie sú len na jedenie

V Európe sú najrozšírenejšie žlté banány, ktoré sa konzumujú surové. Na svete však existujú aj ďalšie odrody, napríklad plantainy – tzv. varné banány, ktoré sú základnou potravinou v Latinskej Amerike a Ázii. Sú tvrdšie a menej sladké, ale po tepelnej úprave získavajú jemnú krémovú konzistenciu.

Banány majú aj ďalšie využitie. Ich listy sa v tropických krajinách používajú ako prírodné taniere alebo strešný materiál. Niektoré druhy banánovníkov poskytujú vlákna, ktoré sa využívajú v textilnom priemysle.

Ako skladovať banány, aby vydržali dlhšie?

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel:

  • Nedávajte ich do chladničky – nízka teplota spôsobuje stmavnutie šupky a zhoršuje chuť.
  • Zavesenie na háčik predĺži ich čerstvosť – nebudú sa otláčať a vydržia dlhšie.
  • Nevystavujte ich etylénu – niektoré ovocie, napríklad jablká, urýchľuje dozrievanie banánov. Ak ich chcete skladovať dlhšie, držte ich od jabĺk ďalej.

Ako vybrať najlepšie banány?

Farba šupky môže veľa napovedať o vlastnostiach banánu:

  • Zelené banány – obsahujú viac škrobu a sú ťažšie stráviteľné.
  • Žlté banány – majú ideálny pomer živín a sú najlepšie stráviteľné.
  • Hnedé banány – majú vyšší obsah cukru a vitamínu B6, ale sú menej trvanlivé.

Pri nákupe banánov je dobré všímať si ich pôvod. Banány z ekologického hospodárstva alebo s certifikátom Fairtrade sú zdravšou a etickejšou voľbou. Certifikát Fairtrade zaručuje, že pri ich pestovaní boli dodržané ekologické normy a férové pracovné podmienky pre farmárov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *