Začnite jesť jeden banán každý deň. Toto sa vám stane s telom

banan citron
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete a ich história siaha tisíce rokov do minulosti. Hoci pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, dnes sa ich najväčšie plantáže nachádzajú v Južnej Amerike.

Vynikajú nielen výbornou chuťou, ale aj vysokým obsahom prospešných látok. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne? Ako ich správne skladovať a podľa čoho vyberať tie najlepšie? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku nižšie.

Exotický pôvod a zaujímavá história

Banány sú ľudstvu známe už tisíce rokov. Ich domovinou je juhovýchodná Ázia, odkiaľ sa v 15. storočí dostali do Európy a Južnej Ameriky. Dnes patria medzi najdôležitejšie poľnohospodárske plodiny na svete, pričom najväčšími vývozcami sú krajiny Latinskej Ameriky.

Zaujímavé je aj samotné pomenovanie – slovo „banán“ pochádza z arabčiny a znamená „prst“, čo presne vystihuje tvar tohto ovocia. Z botanického hľadiska ide o bobule, keďže sa vyvíjajú z jedného kvetného semenníka.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
O tejto hodine sa vyhnite konzumácii tohto ovocia. Neurobí vám dobre

Prečo zaradiť banány do jedálnička?

Banány sú obľúbené nielen pre svoju sladkú chuť, ale aj pre výživové hodnoty. Sú skvelým zdrojom energie – 100 gramov banánu obsahuje 88 až 95 kcal. Rýchlo vstrebateľné sacharidy z nich robia ideálnu desiatu pre športovcov a ľudí s aktívnym životným štýlom.

Ich nutričné zloženie prospieva celkovému zdraviu:

  • Draslík – podporuje správnu činnosť srdca, pomáha regulovať krvný tlak a prispieva k fungovaniu svalov.
  • Vláknina – podporuje trávenie, pomáha pri zápche aj hnačke a prospieva črevnej mikroflóre.
  • Tryptofán – podieľa sa na tvorbe serotonínu, tzv. hormónu šťastia, ktorý zlepšuje náladu a kvalitu spánku.
  • Vitamín B6 – pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä ženy trpiace PMS.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pri požiari vo Veľkom Šariši zahynula babička a jej štyri vnúčatá

Podľa vedeckých štúdií môže pravidelná konzumácia banánov znížiť riziko predčasného úmrtia až o 30 %.

Banány nie sú len na jedenie

V Európe sú najrozšírenejšie žlté banány, ktoré sa konzumujú surové. Na svete však existujú aj ďalšie odrody, napríklad plantainy – tzv. varné banány, ktoré sú základnou potravinou v Latinskej Amerike a Ázii. Sú tvrdšie a menej sladké, ale po tepelnej úprave získavajú jemnú krémovú konzistenciu.

Banány majú aj ďalšie využitie. Ich listy sa v tropických krajinách používajú ako prírodné taniere alebo strešný materiál. Niektoré druhy banánovníkov poskytujú vlákna, ktoré sa využívajú v textilnom priemysle.

Ako skladovať banány, aby vydržali dlhšie?

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel:

  • Nedávajte ich do chladničky – nízka teplota spôsobuje stmavnutie šupky a zhoršuje chuť.
  • Zavesenie na háčik predĺži ich čerstvosť – nebudú sa otláčať a vydržia dlhšie.
  • Nevystavujte ich etylénu – niektoré ovocie, napríklad jablká, urýchľuje dozrievanie banánov. Ak ich chcete skladovať dlhšie, držte ich od jabĺk ďalej.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na piatok 21. marca 2025

Ako vybrať najlepšie banány?

Farba šupky môže veľa napovedať o vlastnostiach banánu:

  • Zelené banány – obsahujú viac škrobu a sú ťažšie stráviteľné.
  • Žlté banány – majú ideálny pomer živín a sú najlepšie stráviteľné.
  • Hnedé banány – majú vyšší obsah cukru a vitamínu B6, ale sú menej trvanlivé.

Pri nákupe banánov je dobré všímať si ich pôvod. Banány z ekologického hospodárstva alebo s certifikátom Fairtrade sú zdravšou a etickejšou voľbou. Certifikát Fairtrade zaručuje, že pri ich pestovaní boli dodržané ekologické normy a férové pracovné podmienky pre farmárov.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *