Zalievajte týmto zázrakom a budete mať zdravú a veľkú úrodu mrkvy

carrots 1851424 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mrkva má veľmi zarytého nepriateľa, ktorý dokáže zničiť úrodu a následne skrátiť jej trvanlivosť, a to mrkvovú mušku.

Riedka mrkva vydáva silnú arómu, ktorá škodcu okamžite priláka. Túto štipľavú arómu mrkvy je potrebné potlačiť. Na tento účel ošetrite záhon čiernym alebo červeným mletým korením.

Nasypte 1 lyžičku do 10 litrov vody odloženej na hodinu a zalejte mrkvu. Nálev vystačí na 10 metrov štvorcových pestovateľskej plochy.

Mrkvu je najlepšie pestovať v každom druhom riadku striedavo s cibuľou. Obe rastliny vzájomne odpudzujú škodcov, ktorí sa na nich živia.

Je dobré hnojiť bórom a manganistanom draselným skoro na jar a potom v lete od polovice júla do polovice augusta.

Výhody roztoku kyseliny boritej a manganistanu draselného
Výhody kyseliny boritej

  • Bór reguluje metabolizmus sacharidov a bielkovín v rastlinnom tele. Bielkoviny a sacharidy sú potrebné na tvorbu vegetatívnej hmoty.
  • Ovplyvňuje hmotnosť koreňových plodín.
  • Dodáva mrkve jasnejšiu a intenzívnejšiu farbu.
  • Zlepšuje trvanlivosť
  • Zvyšuje obsah cukru v mrkve
  • Pri aplikácii bóru sa úroda zvyšuje približne o 20 %.

Výhody roztoku manganistanu draselného sú:

  • Manganistan draselný má dezinfekčný účinok a chráni rastliny pred mnohými hubovými chorobami a hnilobou koreňov.
  • Chráni mrkvu pred jedným z najnebezpečnejších škodcov mrkvovou muškou.
  • Chráni pred hnilobou koreňov.
  • Zabraňuje vzniku škvŕn alebo iných poškodení na listoch.

Príprava roztoku
Na prípravu roztoku potrebujeme 1 liter teplej vody s teplotou do päťdesiat stupňov. Bór je veľmi zle rozpustný v studenej vode.

Zriedime 4 g (na špičku čajovej lyžičky) kyseliny boritej v 1 litri teplej vody.

Keď je bór úplne rozpustený, pridáme ho do 10 litrov teplej vody s izbovou teplotou (20-25 stupňov). K tomu pridajte 3-4 g manganistanu draselného (asi na špičku čajovej lyžičky).

Záhony zalejte vodou a potom roztokom. Tento postup môžete zopakovať po 21 dňoch.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *