Mrkva má veľmi zarytého nepriateľa, ktorý dokáže zničiť úrodu a následne skrátiť jej trvanlivosť, a to mrkvovú mušku.
Riedka mrkva vydáva silnú arómu, ktorá škodcu okamžite priláka. Túto štipľavú arómu mrkvy je potrebné potlačiť. Na tento účel ošetrite záhon čiernym alebo červeným mletým korením.
Nasypte 1 lyžičku do 10 litrov vody odloženej na hodinu a zalejte mrkvu. Nálev vystačí na 10 metrov štvorcových pestovateľskej plochy.
Mrkvu je najlepšie pestovať v každom druhom riadku striedavo s cibuľou. Obe rastliny vzájomne odpudzujú škodcov, ktorí sa na nich živia.
Je dobré hnojiť bórom a manganistanom draselným skoro na jar a potom v lete od polovice júla do polovice augusta.
Výhody roztoku kyseliny boritej a manganistanu draselného
Výhody kyseliny boritej
- Bór reguluje metabolizmus sacharidov a bielkovín v rastlinnom tele. Bielkoviny a sacharidy sú potrebné na tvorbu vegetatívnej hmoty.
- Ovplyvňuje hmotnosť koreňových plodín.
- Dodáva mrkve jasnejšiu a intenzívnejšiu farbu.
- Zlepšuje trvanlivosť
- Zvyšuje obsah cukru v mrkve
- Pri aplikácii bóru sa úroda zvyšuje približne o 20 %.
Výhody roztoku manganistanu draselného sú:
- Manganistan draselný má dezinfekčný účinok a chráni rastliny pred mnohými hubovými chorobami a hnilobou koreňov.
- Chráni mrkvu pred jedným z najnebezpečnejších škodcov mrkvovou muškou.
- Chráni pred hnilobou koreňov.
- Zabraňuje vzniku škvŕn alebo iných poškodení na listoch.
Príprava roztoku
Na prípravu roztoku potrebujeme 1 liter teplej vody s teplotou do päťdesiat stupňov. Bór je veľmi zle rozpustný v studenej vode.
Zriedime 4 g (na špičku čajovej lyžičky) kyseliny boritej v 1 litri teplej vody.
Keď je bór úplne rozpustený, pridáme ho do 10 litrov teplej vody s izbovou teplotou (20-25 stupňov). K tomu pridajte 3-4 g manganistanu draselného (asi na špičku čajovej lyžičky).
Záhony zalejte vodou a potom roztokom. Tento postup môžete zopakovať po 21 dňoch.