Zalievajte týmto zázrakom a budete mať zdravú a veľkú úrodu mrkvy

carrots 1851424 1920
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mrkva má veľmi zarytého nepriateľa, ktorý dokáže zničiť úrodu a následne skrátiť jej trvanlivosť, a to mrkvovú mušku.

Riedka mrkva vydáva silnú arómu, ktorá škodcu okamžite priláka. Túto štipľavú arómu mrkvy je potrebné potlačiť. Na tento účel ošetrite záhon čiernym alebo červeným mletým korením.

Nasypte 1 lyžičku do 10 litrov vody odloženej na hodinu a zalejte mrkvu. Nálev vystačí na 10 metrov štvorcových pestovateľskej plochy.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko dnes čaká studený front: Dážď, sneženie na horách a teploty do 18 °C

Mrkvu je najlepšie pestovať v každom druhom riadku striedavo s cibuľou. Obe rastliny vzájomne odpudzujú škodcov, ktorí sa na nich živia.

Je dobré hnojiť bórom a manganistanom draselným skoro na jar a potom v lete od polovice júla do polovice augusta.

Výhody roztoku kyseliny boritej a manganistanu draselného
Výhody kyseliny boritej

  • Bór reguluje metabolizmus sacharidov a bielkovín v rastlinnom tele. Bielkoviny a sacharidy sú potrebné na tvorbu vegetatívnej hmoty.
  • Ovplyvňuje hmotnosť koreňových plodín.
  • Dodáva mrkve jasnejšiu a intenzívnejšiu farbu.
  • Zlepšuje trvanlivosť
  • Zvyšuje obsah cukru v mrkve
  • Pri aplikácii bóru sa úroda zvyšuje približne o 20 %.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jednoduchý trik s mincou v mrazničke môže ochrániť vaše zdravie aj potraviny

Výhody roztoku manganistanu draselného sú:

  • Manganistan draselný má dezinfekčný účinok a chráni rastliny pred mnohými hubovými chorobami a hnilobou koreňov.
  • Chráni mrkvu pred jedným z najnebezpečnejších škodcov mrkvovou muškou.
  • Chráni pred hnilobou koreňov.
  • Zabraňuje vzniku škvŕn alebo iných poškodení na listoch.

Príprava roztoku
Na prípravu roztoku potrebujeme 1 liter teplej vody s teplotou do päťdesiat stupňov. Bór je veľmi zle rozpustný v studenej vode.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jahody, ktoré chutia ako ananás. Ako pestovať pineberry?

Zriedime 4 g (na špičku čajovej lyžičky) kyseliny boritej v 1 litri teplej vody.

Keď je bór úplne rozpustený, pridáme ho do 10 litrov teplej vody s izbovou teplotou (20-25 stupňov). K tomu pridajte 3-4 g manganistanu draselného (asi na špičku čajovej lyžičky).

Záhony zalejte vodou a potom roztokom. Tento postup môžete zopakovať po 21 dňoch.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *