Zásuvka pod šporákom má tajnú funkciu, o ktorej málo ľudí vie

sporak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niektoré typy sporákov majú zásuvku, ktorá je určená na udržiavanie teplého jedla po pečení. Mäso alebo slaný koláč by ste potom mali po upečení presunúť pod rúru. Môže sa to zdať šialené, najmä ak zásuvku nečistíte často a používa sa hlavne na odkladanie plechov na pečenie.

V zásuvke môžete ohrievať taniere

Je dobré skontrolovať návod na použitie vašej rúry a uistiť sa, že obsahuje informácie o funkcii zásuvky. Prípadne môžete vyskúšať, ako dlho zostanú plechy po pečení v zásuvke teplé. Zásuvku môžete použiť aj na uskladnenie čerstvo uvareného jedla alebo na predohriatie tanierov pred podávaním obeda.

V zásuvke nenechávajte plastové riady

Ak ste na sporáku nenašli tlačidlo ohrievacej zásuvky a máte voľný priestor, ktorý je určený len na odkladanie panvíc a riadu na pečenie, potom v ňom radšej nenechávajte žiadne plastové riady, pretože sa môžu vplyvom zvyškového tepla deformovať.

Staršie rúry bývajú horšie izolované, a hoci zásuvky pod nimi nie sú primárne určené na uchovávanie horúcich potravín, pri pečení v rúre sa stále zohrievajú. Môžete ich teda použiť na udržiavanie teplého jedla, ale majte na pamäti, že zásuvka môže ohrievať len už ohriate jedlo, nie jedlo vytiahnuté z chladničky alebo pri izbovej teplote.

Hygiena je dôležitá

Ak chcete zásuvku používať na udržiavanie potravín pri určitej teplote, je dôležité ju pravidelne čistiť, rovnako ako rúru. Hoci nie je ideálne umiestnená na čistenie, jej údržba je pomerne jednoduchá a menej náročná ako údržba rúry.

Zásuvka nie je určená na dlhodobé skladovanie potravín

Je dôležité poznamenať, že táto zásuvka nie je priestorom na dlhodobé skladovanie potravín. Bola by potom vystavená veľkým teplotným zmenám, ktoré by ovplyvnili jej kvalitu. Nie je vhodná ani na to, aby ste tu skladovali horľavé predmety, pretože pri pečení v rúre sa zahrievajú.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *