Niektoré typy sporákov majú zásuvku, ktorá je určená na udržiavanie teplého jedla po pečení. Mäso alebo slaný koláč by ste potom mali po upečení presunúť pod rúru. Môže sa to zdať šialené, najmä ak zásuvku nečistíte často a používa sa hlavne na odkladanie plechov na pečenie.
V zásuvke môžete ohrievať taniere
Je dobré skontrolovať návod na použitie vašej rúry a uistiť sa, že obsahuje informácie o funkcii zásuvky. Prípadne môžete vyskúšať, ako dlho zostanú plechy po pečení v zásuvke teplé. Zásuvku môžete použiť aj na uskladnenie čerstvo uvareného jedla alebo na predohriatie tanierov pred podávaním obeda.
V zásuvke nenechávajte plastové riady
Ak ste na sporáku nenašli tlačidlo ohrievacej zásuvky a máte voľný priestor, ktorý je určený len na odkladanie panvíc a riadu na pečenie, potom v ňom radšej nenechávajte žiadne plastové riady, pretože sa môžu vplyvom zvyškového tepla deformovať.
Staršie rúry bývajú horšie izolované, a hoci zásuvky pod nimi nie sú primárne určené na uchovávanie horúcich potravín, pri pečení v rúre sa stále zohrievajú. Môžete ich teda použiť na udržiavanie teplého jedla, ale majte na pamäti, že zásuvka môže ohrievať len už ohriate jedlo, nie jedlo vytiahnuté z chladničky alebo pri izbovej teplote.
Hygiena je dôležitá
Ak chcete zásuvku používať na udržiavanie potravín pri určitej teplote, je dôležité ju pravidelne čistiť, rovnako ako rúru. Hoci nie je ideálne umiestnená na čistenie, jej údržba je pomerne jednoduchá a menej náročná ako údržba rúry.
Zásuvka nie je určená na dlhodobé skladovanie potravín
Je dôležité poznamenať, že táto zásuvka nie je priestorom na dlhodobé skladovanie potravín. Bola by potom vystavená veľkým teplotným zmenám, ktoré by ovplyvnili jej kvalitu. Nie je vhodná ani na to, aby ste tu skladovali horľavé predmety, pretože pri pečení v rúre sa zahrievajú.
redakcia Plénum.sk