Varenie zemiakov v šupke zachováva viac vitamínov a minerálov ako varenie zemiakov bez šupky. Lúpanie horúcich zemiakov však môže byť náročné. Ak však chcete poznať jednoduchý spôsob, ako ich ošúpať rýchlo a bez spálenia rúk, máme pre vás trik.
Zdroj draslíka
Zemiaky pochádzajúce z Južnej Ameriky sú cenným zdrojom draslíka, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Okrem toho obsahujú železo, fosfor, zinok, vitamíny skupiny B a vlákninu. Zemiaky obsahujú aj vitamín C, ktorý pomohol pri prevencii skorbutu u námorníkov.
Zemiaky varené v šupke sú zdravé
Bohužiaľ, zemiaky sú v surovom stave jedovaté, preto ich musíme variť, čo znamená stratu prospešných látok. Šúpanie a krájanie zemiakov spôsobuje najväčšiu stratu týchto látok. Na druhej strane varenie zemiakov v celku v šupke pomáha zachovať viac vitamínov a minerálnych látok.
V prípade mladých zemiakov môžete šupku dokonca bez obáv konzumovať, pretože obsahuje viac minerálnych látok a vlákniny ako celý ošúpaný zemiak! Šupku by ste však nemali konzumovať, ak má zelenkastú farbu, čo by mohlo znamenať vysoký obsah toxického solanínu.
Čo budete potrebovať?
Na jednoduché ošúpanie zemiakov budete potrebovať hrniec, ostrý nôž a, samozrejme, zemiaky. Metóda nie je zložitá, ale je dôležité byť pri používaní noža opatrný, aby ste sa nezranili. Stačí malá neopatrnosť a môžete sa ľahko porezať.
Ako ľahko a rýchlo ošúpať zemiaky
Ak sa rozhodnete šúpať varené zemiaky, vyskúšajte tento trik: Pred varením zemiaky po celom obvode narežte ostrým nožom. Potom ich vložte do vriacej vody a varte, kým nezmäknú. Potom vodu sceďte a zemiaky nechajte krátko vychladnúť v inom hrnci so studenou vodou. Potom vezmite každý zemiak do ruky a prstami stiahnite šupku od rezu až po špičku. Týmto spôsobom by sa mala šupka ľahko odstrániť.
Opäť hovoriť bludy, včera o (nie)šetrení teplom znižovaním teploty vnútri počas noci, dnes toto. Surové zemiaky nie sú jedovaté.