Zjedzte tri marhule denne a toto všetko sa vám zlepší v tele

marhule
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Sezóna marhúľ je v plnom prúde a toto sladké, šťavnaté ovocie nie je len pochúťkou pre chuťové poháriky, ale aj výnimočnou posilou pre zdravie. Obsahuje vitamíny, antioxidanty, vlákninu i minerály, ktoré pomáhajú udržať zrak, znížiť cholesterol a oddialiť starnutie. Prečo sa oplatí dať si každý deň aspoň tri marhule?

marhule

Letná sezóna marhúľ: Kedy si ich najviac vychutnať?

Leto je časom, keď sa ovocie dostáva do svojej vrcholnej formy – a marhule nie sú výnimkou. Tieto oranžovo-žlté plody s jemnou šupkou a neodolateľnou vôňou dosahujú svoju optimálnu zrelosť počas júla a augusta. Hoci sú dostupné len krátke obdobie, ich chuť a zdravotné benefity stoja za to, aby ste po nich siahli čo najčastejšie.

Ak si ich chcete vychutnať naplno, nemusíte ich lúpať – práve naopak. Šupka obsahuje množstvo vlákniny a antioxidantov, ktoré zvyšujú ich výživovú hodnotu.

Prečo by ste mali jesť marhule každý deň?

Marhule nie sú len sezónnou pochúťkou. Obsahujú celý rad živín, ktoré priaznivo ovplyvňujú viaceré oblasti zdravia:

  • Betakarotén – dôležitý antioxidant, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Stačia len tri marhule denne, aby ste pokryli dennú potrebu tejto látky. Pomáha udržať ostrý zrak a chráni sietnicu pred degeneráciou.
  • Vitamíny A a C – posilňujú imunitu, zlepšujú stav pokožky a chránia ju pred slnkom.
  • Draslík – pomáha regulovať krvný tlak a podporuje činnosť srdca.
  • Železo – nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek.
  • Vláknina – podporuje trávenie, zabraňuje zápche a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť.

Marhule ako prírodná pomoc pri zápche

Ak vás trápi pomalé trávenie alebo zápcha, marhule môžu byť chutným riešením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú činnosť čriev a zlepšujú peristaltiku. Ideálnou dávkou sú tri až štyri plody denne. Pozor však na nadmernú konzumáciu – vo väčších množstvách môžu mať preháňavý účinok.

Podpora srdca a ochrana pred cholesterolom

Ďalším dôvodom, prečo zaradiť marhule do jedálnička, je ich pozitívny vplyv na srdce a cievy. Pravidelná konzumácia pomáha udržiavať optimálny krvný tlak vďaka obsahu draslíka. Navyše pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, čím prispievajú k prevencii aterosklerózy a ďalších civilizačných ochorení.

Zdravá pleť zvnútra: Marhule ako kozmetika na tanieri

Marhule sa oplatí zaradiť aj do jedálnička všetkým, ktorí túžia po žiarivej pleti, silných nechtoch a zdravých vlasoch. Vitamíny A a C pomáhajú zlepšiť pružnosť a tón pokožky, spomaľujú starnutie a chránia bunky pred poškodením UV žiarením. Vďaka ich účinkom sa pokožka stáva odolnejšou, sviežejšou a mladistvejšou.

Ako marhule konzumovať?

Marhule sú výborné čerstvé, no rovnako dobre chutia aj v koláčoch, kompótoch, marmeládach či ako súčasť tradičných ovocných knedlí. Vďaka svojej sladkej chuti a broskyňovo-slivkovému tónu sa výborne kombinujú s ďalšími sezónnymi plodinami.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *