Zlepšite si trávenie touto obyčajnou potravinou. Recept na jednoduchú večeru

fazula
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Chutné, sýte a jednoduché jedlo? Fazuľa v paradajkovej omáčke je výbornou voľbou pre každého, kto hľadá zdravý a rýchly obed či večeru.

fazula

Nevyžaduje zložité suroviny ani dlhé varenie, no napriek tomu vás zasýti na celé hodiny a navyše podporí správne trávenie.

Prečo by ste mali zaradiť fazuľu do jedálnička

Fazuľa je jednou z najvýživnejších strukovín. Je bohatá na rastlinné bielkoviny a vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu, upravuje trávenie a udržiava pocit sýtosti po dlhší čas. Obsahuje aj dôležité vitamíny skupiny B, najmä vitamín B1, ktorý podporuje nervový systém, zlepšuje koncentráciu a pomáha telu lepšie zvládať stres.

Okrem toho je fazuľa zdrojom minerálov ako draslík, horčík, železo či kyselina listová – všetky sú dôležité pre správne fungovanie organizmu.

Paradajková omáčka dodá jedlu chuť aj zdravotné benefity

Spojenie fazule s paradajkovou omáčkou je nielen chutné, ale aj výživné. Paradajky obsahujú likopén – silný antioxidant, ktorý má protizápalové účinky a priaznivo pôsobí na srdcovocievny systém. Ich prirodzená kyslosť zároveň podporuje trávenie.

Tento recept môžete podávať ako samostatné jedlo, ale výborne chutí aj s ryžou, zemiakmi, chlebom či cestovinami. Ak máte chuť na niečo netradičné, môžete ho zabaliť do tortilly ako zdravú rastlinnú alternatívu burrita.

Recept: Fazuľa v paradajkovej omáčke

Suroviny:

  • 100 g bielej fazule z konzervy (½ šálky)
  • 200 g paradajkovej passaty (1 šálka)
  • 1 malá cibuľa (cca 50 g)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • ½ šálky vody
  • bobkový list
  • celé nové korenie
  • soľ, čierne korenie, sušené oregano

Postup:

1. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno. V hrnci zohrejte olivový olej a na miernom ohni ich krátko orestujte.

2. Pridajte paradajkovú passatou, vodu, bobkový list a jedno celé nové korenie. Osoľte, pridajte oregano a čierne korenie. Premiešajte, prikryte a nechajte variť približne 10 minút, občas premiešajte.

3. Potom do omáčky pridajte scedenú fazuľu. Ak chcete redšiu omáčku, pridajte trochu vody. Ak má byť hustejšia, varte bez pokrievky, kým sa časť tekutiny neodparí. Občas premiešajte.

4. Hotovú fazuľu v paradajkovej omáčke podávajte teplú – samostatne alebo s obľúbenou prílohou.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *