Známy včelár bije na poplach, takémuto medu je lepšie sa vyhnúť

vcely
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Med je obľúbený a považovaný za prospešný pre naše zdravie. S medom z krajín mimo Európskej únie by ste si však mali dávať pozor. Certifikovaná bylinkárka Ewa Kozioł varuje pred týmto typom produktov. Prečo sa neoplatí kupovať med mimo Spoločenstva?

Med – sladká a zdravá pochúťka, no nie každý

Med je považovaný za mimoriadne chutný a zdravý. Táto sladká pochúťka, ktorú produkujú včely, sa často používa ako liek na infekcie a prechladnutie. Ľudové liečiteľstvo už dlho oceňuje jeho jedinečné liečivé vlastnosti. Med sa používa aj v kozmetike.

Med nám dodáva vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Je bohatý na kyselinu listovú a má silné baktericídne vlastnosti. Pri tomto včelom produkte z krajín mimo Európskej únie by sme si však mali dávať pozor. Môže byť pre nás jedovatý.


med

Pozor na med z krajín mimo Európy

Ewa Kozioł, ktorá je certifikovanou bylinkárkou a varuje pred medom z krajín mimo Európskej únie, pôvod takéhoto produktu môže byť záhadou. Bylinkár varuje:

Med z krajín mimo Európskej únie môže obsahovať pre nás škodlivý a jednoducho jedovatý peľ z jedovatých rastlín, ktoré sa u nás vo veľkom množstve nevyskytujú, napríklad rododendrony.

Ewa Kozioł sa domnieva, že včelári môžu v takomto mede používať aj zakázané lieky a antibiotiká. Oplatí sa vybrať osvedčený, miestny med. Stáva sa, že v obchode natrafíme na zmes čínskeho a poľského medu a to je problém. O zmiešaných proporciách a takomto produkte nevieme nič.

Nekupujte čínsky med

Môžeme si kúpiť med, ktorý pochádza z 90 % z Číny a má len 10 % poľského medu. Tento produkt je nízkej kvality a čínsky med má pridaný ryžový sirup . Hlavný inšpektorát obchodnej kvality poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov upozorňuje, že čínsky med je lacnejší ako poľský alebo slovenský. Zároveň sú veľmi nekvalitné.

Preto je také dôležité čítať etikety na obaloch. Neoplatí sa kupovať med neznámeho pôvodu a pochybnej kvality. Takýto produkt, ako zdôrazňuje Ewa Kozioł, certifikovaná bylinkárka, môže byť pre nás jedovatý.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *