200 rokov starý trik, ktorý zaistí, že vám nikdy nesplesnivie chleba

bread 821503 1920

Nadýchaný chlieb, strážca chuťových pohárikov a nenahraditeľná súčasť jedla. Takmer každá domácnosť na svete ho má vo svojej kuchyni – chlieb, ktorý sa objavuje v každej pekárni a supermarkete.

Napriek jeho obľúbenosti však mnohí z nás bojujú s problémom, ako udržať chlieb dlhší čas čerstvý a mäkký. Často sa stáva, že po niekoľkých dňoch chlieb splesnivie a je pre nás neprijateľný, najmä ak nemáme v úmysle navštíviť obchod.

Tajomstvo skladovania – chlad a tma

Chlieb, podobne ako iné potraviny, môže predĺžiť svoju trvanlivosť skladovaním na chladnom a tmavom mieste. Uskladnenie chleba v chladničke môže byť jednou z možností, pretože spomalí rast plesní a udrží ho dlhšie čerstvý. Je však potrebné byť opatrný, pretože chlieb uložený v chladničke sa môže rýchlejšie vysušiť, takže to nie je ideálne riešenie.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Kľúčom k úspechu veľkých a chutných jahôd je urobiť niečo ešte pred zasadením

Správne balenie je kľúčové

Ďalšou stratégiou je dôkladne zabaliť chlieb do uzatvárateľného vrecka a predtým z neho odstrániť vzduch. Takto môže chlieb zostať dlhšie čerstvý. Aj keď však takéto balenie udrží chlieb v lepšej kondícii, nedokáže úplne zabrániť vzniku plesní.

Mrazenie ako riešenie

Ak máte pocit, že chlieb nestihnete spotrebovať včas, je možné ho zamraziť. Chlieb sa dá dobre zmraziť a potom rozmraziť bez výraznej straty kvality. Pri rozmrazovaní je dôležité nechať chlieb na linke, kým nedosiahne izbovú teplotu. Ak ho rozmrazíte v chladničke, môže absorbovať príliš veľa vlhkosti a stratiť svoju chrumkavosť. Preto sa odporúča pred uložením do mrazničky chlieb rozlomiť na menšie kúsky alebo plátky, aby ste rozmrazili len toľko, koľko potrebujete.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  V obchodoch ju obchádzame. Šťava z nej je pre naše telo poklad

Starajte sa o domáci chlieb

Ak si pečiete vlastný chlieb, mali by ste vedieť, že bez konzervačných látok môže rýchlejšie splesnivieť. Pre tých, ktorí pečú chlieb doma, je dôležité, aby ho pred uskladnením nechali vychladnúť na mriežke. To isté platí, ak si z pekárne vezmete teplý chlieb. Ak ho hneď po upečení vložíte do uzatvárateľného vrecka, môže sa rýchlejšie zapariť a splesnivieť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *