Mnoho ľudí si nevie predstaviť začiatok dňa bez šálky kávy. Je to dodatočná dávka energie po prebdenej noci. Kávová usadenina nemusí skončiť v koši! Tu je niekoľko zero waste trikov, ako využiť kávovú usadeninu. Budete pozitívne prekvapení, keď zistíte, koľko možností využitia majú!
Káva má blahodarný vplyv na náš organizmus. Nielenže nás povzbudzuje, ale aktivuje aj náš metabolizmus, aby lepšie fungoval. To je dôvod, prečo po jej vypití utekáme na toaletu. Kávovú usadeninu môžete použiť doma aj v záhrade. Pozrite sa, ako na to.
Ako používate kávovú usadeninu?
Pre nás je dobrá samotná príroda. Preto sa snažíme v každej oblasti života používať to, čo je prirodzené. Čo najviac sa vyhýbame škodlivým chemikáliám a plytvaniu potravinami a inými vecami. Nielenže sa tak staráme o našu planétu, ale aj ušetríme veľa peňazí na menšie či väčšie radosti. Môžete urobiť to isté. Dnes vám prezradíme prírodné triky, ako využiť kávovú usadeninu. Možno ste ani netušili, že sa dajú využiť na toľko spôsobov! Tu sú:
čistenie hrncov a panvíc
Tento trik je nevyhnutnosťou pre nadšencov varenia. Pomocou kávovej usadeniny odstránite škvrny z panvíc a hrncov. Zmiešajte kávovú usadeninu s vodou a naneste na špongiu, aby ste odstránili odolnú špinu.
odstránenie nepríjemných pachov
Tento patent použite na chladničku, ktorá sa nasýtila rôznymi nepríjemnými a zmiešanými pachmi z potravín. Vložte do nej misku so suchou kávovou usadeninou, ktorá pohltí všetky pachy, a to aj v skrinkách.
Použite na poškriabaný nábytok
Tmavý nábytok so škrabancami zamaskujete jednoduchým spôsobom. Zmiešajte usadeninu s vodou a vzniknutou pastou pokryte poškriabané miesta a nechajte ju niekoľko minút pôsobiť, potom ju zotrite. Takto ich zamaskujete.
Posypte nimi rastliny
Kávová usadenina obsahuje veľa živín, a preto je skvelým základom prírodného hnojiva. Posypte ňou azalky, rododendrony, hortenzie, tuje, paprade, magnólie a čučoriedky – budú silno rásť!
Vlastnosti kávy
Pitie tohto nápoja má pozitívny vplyv na náš organizmus. Predovšetkým zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje peristaltiku čriev. Má tiež dobrý vplyv na kardiovaskulárny systém. Okrem toho sa zistilo, že pitie kávy znižuje riziko vzniku žlčových kameňov u mužov, ako aj výskyt Parkinsonovej choroby, rakoviny čriev a pečene, cukrovky I. typu, cirhózy pečene. Znižuje aj vznik zubného kazu. Preto sa oplatí vypiť šálku kávy denne.
redakcia Plénum.sk