Komplikáciou je stuhnuté maslo. Chceme si ho ráno ľahko, jemne namazať na chlieb, ale namiesto toho s ním bojujeme a väčšinou, povedzme si to na rovinu, prehrávame. Je to tiež prekérna situácia, keď sa z ničoho nič euforicky rozhodneme, že sa pustíme do pečenia, a recept sa nám vysmieva zložkou „zmäknuté maslo“. Vtedy nás opustí chuť piecť a s ňou aj dobrá nálada. Ako si poradiť s maslom?
Špeciálne nástroje
Čuduj sa svete, existuje špeciálny nôž na maslo. Funguje na báze škrabky alebo strúhadla. Keď naberiete maslo, hneď ho „rozdrví“, takže sa dá pomerne pevne rozotrieť. Môžete si ho priať k narodeninám. Ak máte pocit, že je to zbytočný kus domáceho náradia, naškrabte maslo škrabkou na zemiaky alebo ho nastrúhajte strúhadlom. Malé kúsky zmäknú oveľa rýchlejšie, takže nastrúhanie masla nebude taký problém.
Mikrovlnná rúra
Zachránila nás už toľkokrát, zachráni nás aj teraz. Odrežte kocku masla, položte ju na tanier a vložte do mikrovlnnej rúry. Len to nepreháňajte s časom ohrievania, maslo zmäkne veľmi rýchlo, na začiatok stačí pár sekúnd. Ak sa chystáte piecť a potrebujete väčšie množstvo mäkkého masla, mikrovlnná rúra je ideálnou voľbou.
Teplý nôž alebo teplé pečivo
Pomerne dobre môže fungovať aj nahriaty nôž, ktorý môžete napríklad namočiť do čaju alebo horúcej vody a potom ním krájať maslo. Je to jednoduché a maslo ľahšie zmäkne. Alebo položte tanier na horúci hrnček s kávou alebo čajom a naň položte kocku masla, ktorú chcete na raňajky. Za dve minúty máte mäkké maslo. A najlepšia rada na záver? Opečte si chlieb v hriankovači. Natrieť maslo na teplý toast je hračka.
Maslo si môžete dopriať v primeranom množstve ako súčasť vyváženej stravy bez výčitiek, takže si ho vychutnajte.