Len málo ľudí dnes vie upiecť prvotriedne domáce pečivo. V skutočnosti to však nie je až také nedosiahnuteľné. Stačí sa držať niekoľkých dôležitých zásad, vyvarovať sa kľúčových chýb a úspech máte zaručený.
Droždie ako domáce zvieratko
Jana Florentýna Zatloukalová, česká autorka úspešných kuchárskych kníh, radí. Dávajte mu jedlo a pitie, snažte sa ho nedusiť a počas kysnutia ho udržujte pri teplote, ktorá mu vyhovuje.“
Aby bolo vaše kysnuté cesto dokonalé, rozdrobte droždie do malej misky, prisypte lyžicu cukru a vymiešajte na kašu. Potom prilejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka, premiešajte vidličkou a nechajte chvíľu odpočívať. Za 10-20 minút by droždie malo ožiť, zhustnúť a speniť.
Príliš veľa je príliš veľa
Počas pečenia to s prísadami nepreháňajte, starostlivé váženie sa vám oplatí. Príliš veľa múky spôsobí, že cesto sa bude drobiť. Viac soli, ako je zdravé, spôsobí nadmerné vysušenie cesta. Aj vodu odmerajte čo najpresnejšie. Príliš málo vody spôsobí, že cesto bude drobivé, príliš veľa ho urobí mastným. Je dôležité, aby cesto nebolo príliš staré a aby ste ho dobre premiešali.
Ako cesto „opraviť“?
Ak sa obávate, že sa vám cesto drobí, riešenie je jednoduché – pridajte vodu. Ak ju však do zmesi nalejete klasickým spôsobom, riskujete, že to s ňou preženiete. Potom bude cesto mastné a budete musieť znova pridať sypké prísady. A tak to ide stále dokola. Preto je najlepšie postupovať podľa osvedčeného návodu.
Naplňte malú misku studenou vodou a ponorte do nej prsty. Potom mokrými prstami zľahka premiesite cesto. V prípade potreby postup zopakujte. Touto postupnou metódou dosiahnete ideálnu konzistenciu.
Zázračná prísada
Profesionálni pekári a cukrári majú v rukáve triky, ktoré sú pre ženy v domácnosti úplne neznáme. Ako napríklad udržiavajú cesto mäkké a vláčne? Pridávajú do neho trochu minerálnej vody. No, niekedy to môžete vyskúšať aj vy.