Aké škody môže spôsobiť pleseň na chlebe? Je pravda, že keď sa na povrchu chleba objavia prvé viditeľné známky plesne, vnútro chleba je už zarastené plesňou? Nie je dôvod na paniku. Malé nazelenalé škvrny na kôrke chleba možno nie sú estetické, ale nikoho neotrávia. Je však dobré sa im vyhnúť a naučiť sa, ako správne skladovať chlieb.
V čom skladovať chlieb?
Plesne sa môžu rozvíjať len vtedy, keď je vlhkosť vzduchu aspoň 80 %. Preto je dôležité skladovať chlieb v suchých podmienkach. Odporúča sa zabaliť ho do čistej, suchej a vyžehlenej látky. Je to vhodnejšie ako uložiť chlieb do mikroténového vrecka, kde sa môže zapariť a vytvoriť podmienky priaznivé pre vznik plesní. Takto zabalený chlieb vložte do zásobníka na chlieb a vydrží bez problémov dva dni.
V chladničke sa chlieb nezachráni
Niektorí ľudia dokonca omylom skladujú chlieb v chladničke, čo spôsobuje zmenu teploty vo vnútri vrecka. To nakoniec vedie ku kondenzácii vlhkosti. Aj pri bežných teplotách v chladničke sa potom môže rýchlo objaviť pleseň.
Tvorba plesní
Penicillium (zelená pleseň) môže narásť približne o 2 mm za deň. Jej výskyt sa začína bielym mycéliom, ktoré sa dá ľahko prehliadnuť, keď je chlieb zmrazený. V čase, keď sa na chlebe objaví zelená pleseň, sú tam už spóry a pleseň sa v ňom rozrástla. Chlieb je už v podstate toxický.
Nie je potrebné robiť paniku.
Pravdepodobne každý z nás už niekedy zjedol kúsok plesnivého chleba, buď náhodne, pretože sme si pleseň nevšimli, alebo zámerne, pretože sme odkrojili zelenkastú kôrku a dúfali, že zvyšok je ešte jedlý. Pri bežných dávkach niekoľkých kúskov takéhoto chleba by sa nám nič nestalo.
Ak by ste zjedli väčšie množstvo plesnivého chleba, mohli by ste pocítiť nevoľnosť, objaviť bolesti brucha a iné nepríjemné príznaky. Aj keď to samo o sebe nepredstavuje závažný problém, opatrnosť a správne skladovanie chleba je na mieste.