Je dobre známe, že pravidelná konzumácia sladkostí môže viesť k vzniku obezity, cukrovky, zubných problémov a iných zdravotných ťažkostí. Cukor nielenže spôsobuje mnohé choroby, ale je aj vysoko návykový. Našťastie existuje mnoho prírodných spôsobov, ako potlačiť chuť na cukor. Stačí, ak do svojho každodenného jedálnička zaradíte správne bylinky.
Cukor je škodlivý a návykový. Ako môžeme obmedziť príjem cukru?
Často siahame po sladkostiach, aby sme si zlepšili náladu alebo sa odmenili za úspechy. Niečo, čo sa začína ako príležitostné potešenie, sa časom môže zmeniť na každodenný zvyk, čo vedie k závislosti od cukru. Bohužiaľ, jeho nadbytok v strave môže vážne poškodiť naše zdravie.
Telo si časom začne vyžadovať pravidelný prísun cukru a mozog vysiela signály dožadujúce sa ďalšieho sladkého občerstvenia. Dôsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj rozvoj ďalších ochorení súvisiacich s obezitou, ako sú cukrovka 2. typu, srdcové choroby a hypertenzia.
To však nie je všetko – cukor spôsobuje v tele zápaly, negatívne ovplyvňuje zdravie čriev, vedie k inzulínovej rezistencii a nealkoholovému tukovému ochoreniu pečene.
Ak je však naša chuť na sladké pochutiny taká intenzívna, že je ťažké ju obmedziť, oplatí sa do nášho jedálnička zaradiť bylinky, ktoré ju účinne potlačia.
Moruša biela na chudnutie. Znižuje chuť na sladké
Moruša biela je známa predovšetkým svojím účinkom na znižovanie hladiny glukózy v krvi. Táto rastlina zabraňuje činnosti inzulínu a pomáha brzdiť procesy zväčšovania objemu tukových buniek. Pravidelná konzumácia tejto byliny reguluje glykémiu a tiež zabraňuje nadmernému priberaniu na váhe.
Moruša biela účinne znižuje chuť na sladké, ale tiež znižuje vstrebávanie sacharidov. Z tohto dôvodu je neoceniteľná pri redukčnej diéte.
Listy moruše obsahujú flavonoidy, ktoré majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Dá sa z nich pripraviť nálev a čaj, ktorý sa oplatí piť pravidelne, aj keď nebojujete s chuťou na sladké.
Púpava je nenahraditeľná pre tráviaci systém. Už žiadne maškrtenie na sladkostiach
Púpava sa už dlho používa v ľudovom liečiteľstve pre svoje jedinečné liečivé účinky: stimuluje imunitný systém organizmu, pomáha liečiť kožné ochorenia a podporuje chudnutie. Na liečebné účely sa používa v nálevoch a sirupoch, ktoré možno zaradiť do každodennej stravy.
Púpava má veľmi priaznivý vplyv na tráviaci systém. Stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a kyselín, čím stimuluje žalúdok a črevá k efektívnejšiemu tráveniu. Nie je ľahostajná ani k pečeni – stimuluje ju, aby vylučovala viac žlče, a tým účinnejšie trávila tuky.
Inulín obsiahnutý v púpave je prebiotikum: podporuje rozvoj zdravej črevnej mikroflóry, pomáha odstraňovať toxíny, zabraňuje zápche a hnačke a podporuje odbúravanie telesného tuku. Výsledkom je, že pravidelné pitie púpavového nálevu znižuje chuť do jedla a znižuje chuť na sladké.
Mäta obmedzuje chuť do jedla. Pite ju každý deň
Mäta je známa predovšetkým tým, že zmierňuje žalúdočné ťažkosti. Mentol, ktorý obsahuje, zlepšuje trávenie a uvoľňuje svaly tráviaceho traktu, a to má blahodarný vplyv na plynatosť.
Nie každý však vie, že pitie nálevu z mätových listov znižuje chuť na sladké. Z tohto dôvodu sa mätový čaj odporúča počas rôznych redukčných kúr. Okrem toho má mäta protizápalový a upokojujúci účinok, preto sa ju oplatí zaradiť do každodenného jedálnička.