Mnoho ľudí stále konzumuje mäso, čo znamená, že pulty obchodov sú preplnené najrôznejšími špecialitami. Po nákupe však výrobky uložíme do chladničky a často na ne zabudneme. To je dôvod, prečo sa po krátkom čase na saláme objavia klzké zvyšky, z ktorých nie je jasné, či je ešte dobrá.
Aj keď ich skladujeme v chladničke, strácajú farbu, stávajú sa klzkými a ani príjemne nevonia. Preto mnohí ľudia nevedia, či sa ich oplatí jesť. Riešením tohto problému je starostlivé plánovanie nákupov, aby ste sa vyhli takýmto dilemám. Ako správne skladovať údeniny a môžu byť klzké zvyšky nebezpečné pre vaše zdravie?
Čo naznačujú klzké zvyšky na párkoch?
Vyberiete ju z chladničky, rozbalíte z obalu a čaká vás nepríjemné prekvapenie. Kúpená šunka vás nenabáda k jej konzumácii, pretože vyzerá a páchne podozrivo. Vtedy sa vynárajú myšlienky, či je určite čerstvá a bezpečná na konzumáciu. Ukazuje sa, že klzké zvyšky sú znepokojujúcim znakom, ktorý by sme nemali podceňovať. Veľmi často klobása páchne kyslo a plesnivo a rovnako často je cítiť čpavok.
O tento trik sa so mnou podelil priateľ, ktorý kedysi pracoval v obchode s mäsom. Bez významu nie je ani štruktúra šunky alebo salámy. Ukázalo sa, že mäso s klzkými zvyškami je vhodné do koša len preto, že sa začalo kaziť. Ak sa ho však rozhodneme zjesť, dostaneme nepríjemné žalúdočné problémy.
Ako skladovať údeniny, aby na nich nezostali klzké zvyšky?
Správne skladovanie má pre čerstvosť mäsa značný význam. Preto by sme mali klobásu hneď po nákupe uložiť do chladničky. To isté by sme mali urobiť aj po skončení jedla. Je dôležité, aby klobása neprichádzala príliš dlho do kontaktu s kyslíkom, ktorý ju môže znehodnotiť.
Na tento účel sa osvedčili vákuové nádoby namiesto papierových alebo plastových obalov. Stojí za to venovať pozornosť aj tomu, aké množstvo mäsa kupujeme. V obchode si vyberajte sušené druhy klobás a klobásy v kúskoch. Takisto ich jedzte podľa poradia, v akom boli kúpené, a potom sa určite nepokazia.