- 7 septembra, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 3minúty čítania
Červená škvrna vo vajci. Vzbudzuje odpor, ale len málo ľudí vie, čo to v skutočnosti je
Mnohí z nás si nevedia predstaviť raňajky bez vajec. Je to veľmi cenný produkt, ale niekedy sa stane, že po jeho rozbití v ňom vidíme červenú škvrnu. Čo to je a malo by sa takéto vajce vyhodiť do koša?
Vajcia jeme na mnoho spôsobov – miešané, vyprážané alebo varené. Sú tiež prísadou do šalátov, koláčov a dezertov. Stáva sa však, že po ich rozbití vidíme zvláštnu červenú škvrnu. Čo to je? Je takéto vajce pokazené a malo by sa vyhodiť?
Prečo jesť vajcia? Sú pokladnicou vitamínov a živín
Vajcia sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny A, D a E, ako aj kyselinu listovú, zinok, fosfor, selén a železo. Vajcia obsahujú aj cholín, ktorý má priaznivý vplyv na činnosť mozgu, lecitín, ktorý je zodpovedný za správne fungovanie nervového systému, a xantofyly, ktoré majú vplyv na funkciu zraku. V akej forme by sa mali vajcia konzumovať?
Najzdravšie sú varené vajcia, keď je bielok stuhnutý a žĺtok je ešte v tekutej forme. Takéto vajce si zachová najviac živín.
Červená škvrna vo vajci. Znamená to, že vajce je nevhodné na konzumáciu?
Mnohí ľudia si myslia, že červená škvrna vo vajci je kurací zárodok, preto takéto vajce najčastejšie končí v koši. Je to omyl a často opakovaný mýtus. Červená škvrna nie je nič iné ako porušená cieva vo vaječníku alebo vajcovode sliepky.
Neznamená to, že sliepka, ktorá dané vajce zniesla, bola chorá alebo zle kŕmená, ale červená škvrna môže byť príčinou nedostatku vitamínov, problémov s pečeňou a môže mať aj genetický pôvod. Malo by sa takéto vajce vyhodiť? Nie sú žiadne obavy z jeho konzumácie a nemalo by nám uškodiť, takže nemusí pristáť v koši.