Chcete žiť dlhšie až o 10 rokov? Vedci odhalili konkrétnu stravu, ktorá predlžuje život a zlepšuje zdravie

senior
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Dlhý a zdravý život nie je len otázkou genetiky. Nová medzinárodná štúdia ukazuje, že rozhodujúcim faktorom môže byť to, čo denne jeme. Vedci zistili, že úprava stravy – najmä zníženie príjmu škodlivých potravín a zvýšenie konzumácie výživných surovín – môže predĺžiť náš život o 6 až 10 rokov.

Jedlo ako liek: Čo ukázala nová štúdia?

Výskum zverejnený v The American Journal of Clinical Nutrition skúmal vplyv stravy na dĺžku života na základe údajov zo šiestich krajín – USA, Číny, Nórska, Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie. Vedci pri analýze zohľadnili aj fyzickú aktivitu, výšku, hmotnosť a kultúrne rozdiely v jedálničkoch. Na tomto základe vytvorili tzv. diétu optimalizujúcu dlhovekosť (angl. longevity diet), ktorá môže významne ovplyvniť zdravie aj dĺžku života.

„Nárast očakávanej dĺžky života – teda počet rokov navyše, ktoré účastníci získali vďaka zmene stravovania – sa pohyboval od 4 do 11,3 rokov v závislosti od veku a typu zvolenej diéty,“ uvádzajú výskumníci.

Aké konkrétne potraviny predlžujú život?

Výskum presne identifikoval 15 skupín potravín, ktoré majú buď pozitívny, alebo negatívny vplyv na zdravie a dlhovekosť. Na ich základe vedci odporúčajú:

Zvýšiť príjem týchto potravín:

  • Celozrnné produkty: ovsené vločky, hnedá ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny – 7 porcií denne
  • Zelenina: brokolica, špenát, mrkva, paprika, kapusta – 5 porcií denne
  • Ovocie: jablká, bobuľové ovocie, pomaranče, banány – 5 porcií denne
  • Strukoviny: šošovica, cícer, fazuľa, hrach
  • Orechy a semená: mandle, vlašské orechy, slnečnicové semienka, chia
  • Ryby: losos, sardinky, makrela – bohaté na omega-3 mastné kyseliny
  • Vajcia: v primeranom množstve – cca 1 vajce denne
  • Mliečne výrobky: najmä nízkotučné a fermentované – jogurt, kefír, tvaroh

Obmedziť alebo vylúčiť:

  • Rafinované obilniny: biely chlieb, biele cestoviny, biela ryža
  • Červené mäso: hovädzie, bravčové, jahňacie
  • Spracované mäso: saláma, klobása, párky, slanina
  • Sladené nápoje: limonády, ochutené minerálky, energetické nápoje
  • Pridaný cukor v potravinách: sladkosti, koláče, ochutené jogurty
  • Rafinované oleje a tuky: napr. palmový olej, lacné rastlinné oleje s vysokým obsahom omega-6

Kedy začať? Čím skôr, tým lepšie

Podľa výskumu sa výhody optimálnej stravy prejavujú v každom veku – ale čím skôr zmeny zavedieme, tým väčší úžitok. U ľudí, ktorí začali meniť stravu vo veku 40 rokov, sa očakávaná dĺžka života predĺžila v priemere o 6,2 až 9,7 rokov. U tých, ktorí prijali podobnú – no vegánsku – verziu stravy, bol prírastok 5,2 až 8,7 rokov. Dokonca aj osoby vo veku 60 rokov zaznamenali predĺženie života o až 7 rokov.

Presné odporúčania = reálne výsledky

To, čo túto štúdiu odlišuje od iných, je dôraz na konkrétne a presne merateľné odporúčania. Už to nie sú všeobecné rady typu „jedzte viac ovocia“, ale presne definované množstvá a potraviny, ktoré si každý môže ľahko zaradiť do jedálnička.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *