Chleba vám ostane čerstvý týždeň. Skúste trik z Ukrajiny

cerstvy chleba
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

V minulosti bol chlieb naozaj vzácny a ľudia s ním zaobchádzali veľmi opatrne. Nebolo možné kupovať chlieb každý deň ako dnes. Piekol sa len raz za niekoľko týždňov a ľudia ho uchovávali tak dlho, ako sa len dalo.

K chlebu sa viazalo mnoho povier a zvykov. Napríklad pred rozkrojením chleba sa nad ním urobili tri kríže ako požehnanie a nikdy sa nesmel vyhodiť. Krájanie chleba symbolizovalo aj poriadok a čistotu v domácnosti.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako pripraviť pôdu pre bohatú úrodu uhoriek? Najlepší predplod, ktorý by ste mali zvážiť

Plastové alebo papierové vrecko?

Papierové vrecko síce zachováva chrumkavú kôrku, ale chlieb v ňom veľmi rýchlo stvrdne. Zvoľte radšej plastové vrecko alebo fóliu. Najlepšou voľbou je látková utierka, do ktorej môžete chlieb zabaliť a potom ho uložiť do plastového vrecka alebo chlebníka. Je dôležité pravidelne meniť utierku a skladovať chlieb pri teplote 20 – 25 °C. Ak je chlieb teplý, nezabudnite ho najprv nechať vychladnúť na vzduchu. Takto by mal chlieb vydržať aspoň týždeň.

Skladovanie v mrazničke

Určite sa nebojte dať chlieb do mrazničky, ak potrebujete uchovať väčšie množstvo na dlhší čas. Odporúča sa, aby ste vrecká označili dátumom, kedy ho chcete zmraziť a rozmraziť pri izbovej teplote. Ak chcete, aby bol chlieb opäť chrumkavý, stačí ho na niekoľko minút zohriať v rúre alebo v hriankovači.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyskúšajte hnojivo z ovsených vločiek. Podporí rast paradajok, paprík aj uhoriek

Gumený chlieb môžete upiecť

Ak máte pečivo alebo kus chleba, ktorý nie je úplne suchý, ale je skôr „gumový“, môžete ho rýchlo oživiť krátkym opečením. Jednoducho ho vložte na niekoľko minút do rúry vyhriatej na 50 °C alebo ho opečte na rošte, grilovacej panvici alebo kontaktnom grile. Takto môžete rýchlo vytvoriť chutné a chrumkavé pečivo, ktoré by sa však malo skonzumovať čo najskôr po príprave.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slovensko dnes zažije veľmi teplý deň. Večer však príde zvrat počasia

Ak vám chlieb stuhol

Premýšľate, čo robiť s tvrdým chlebom, ktorý vám zostal od minula? Nezúfajte, nemusíte ho vyhadzovať. Môžete ho jednoducho oživiť druhým pečením. Tento proces je rýchly a jednoduchý a zaberie vám menej ako pol hodiny.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

2 Replies to “Chleba vám ostane čerstvý týždeň. Skúste trik z Ukrajiny

  1. Dobré rady, ale keď má ten chlebík zlé, prechemizované zloženie a asi v rámci šetrenia nariadeného totalitnou úniou je nedopečený tak nebude nikdy dobrý, ako kedysi.

  2. Dobré rady, ale keď má ten chlebík zlé, prechemizované zloženie a asi v rámci šetrenia nariadeného totalitnou úniou je nedoprceny tak nebude nikdy dobrý, ako kedysi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *