Citróny naložte v soli. Je až neuveriteľné, aké majú využitie

citron 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Citróny sa v našej kuchyni bežne používajú. Možno vás však nenapadlo, že sa dajú pripraviť aj inak, ako ste zvyknutí. Nakladané citróny sú však veľmi zaujímavou pochúťkou a ak ste ich ešte nemali, mali by ste to napraviť! Ak sa ich chystáte pripraviť doma, vždy používajte citróny, ktoré nie sú chemicky ošetrené.

Čo budete potrebovať?

Na základný recept na nakladané citróny budete potrebovať:

Potrebujete: 7 citrónov
1 polievkovú lyžicu cukru
1 šálku soli
1 čajovú lyžičku korenia

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Úplné zatmenie Mesiaca dnes večer: O koľkej hodine ho bude vidieť na Slovensku?


Najprv umyte citróny horúcou vodou. Pripravte si vypláchnutú nádobu na džem. Potom si pripravte citróny – buď ich nakrájajte na šestiny, alebo na hrubšie plátky. Jeden si však odložte bokom a vytlačte z neho šťavu, budete ju ešte potrebovať. Potom začnite vrstviť: Na dno nádoby dajte soľ, potom vyžmýkaný citrón, potom všetky plátky citróna a všetko posypte cukrom, soľou a korením. Nakoniec nalejte vytlačenú citrónovú šťavu. To je všetko. Potom už zostáva len odložiť nádobu na 1 až 3 mesiace.

Ako sa nakladané citróny používajú?

Najmä v stredomorskej kuchyni sú veľmi obľúbené. Môžete ich nakrájať a zmiešať s koreninami, pridať do jogurtov, dresingov alebo šalátov. Sú skvelou ozdobou toastov alebo dezertov. Môžete ich pridať k rybám alebo jahňacine, ale aj do jedál, kam by ste inak dali citrónovú šťavu. Sú tiež skvelé do koktailov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Chcete šetriť? Týmto každodenným zvykom sa musíte vyhnúť

Nakladané citróny na čaj

Budete potrebovať malú nádobu so skrutkovacím uzáverom s objemom 300-350 ml, 2-3 citróny a cukor. Citróny nakrájajte na plátky hrubé maximálne pol centimetra. Môžete pridať aj zázvor, kardamón a klinčeky. Keď máte všetko pripravené, dajte na dno nádoby cukor, plátky citróna, zázvor, korenie a cukor. Vrstvite, kým nebude nádoba plná. Citróny môžete aj vyžmýkať, musia pustiť šťavu. Nechajte ich v chladničke do nasledujúceho dňa. Potom ich môžete kedykoľvek vybrať a použiť do čaju alebo zaváraniny, prípadne ich len zaliať horúcou vodou a uvariť z nich priamo čaj.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Vieme, kedy má prísť prvý sneh. Predpoveď počasia na zimu 2025/2026

Existuje mnoho spôsobov nakladania citrónov

Základným receptom to však nekončí. Citróny sa nakladajú s rôznymi koreninami, v rôznych variáciách. Môžete experimentovať s exotickým korením alebo pridať škoricu. Je to len na vás.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *